Presedintele rus Vladimir Putin a fost desemnat "Persoana Anului 2014" de catre OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), o distinctie acordata in fiecare an persoanei care contribuie cel mai mult la facilitarea si promovarea activitatii criminale organizate. Pe locul doi s-a aflat premierul ungar Viktor Orban, transmite Portfolio.hu.

"Putin a fost distins pentru munca sa in transformarea Rusiei intr-un centru major de spalare a banilor; pentru facilitarea crimei organizate in Crimeea si in regiunea Donbas din estul Ucrainei; pentru recordul sau imaculat in a esua sa ancheteze activitatea criminala; si pentru promovarea unei politici guvernamentale de colaborare si folosire a gruparilor infractionale drept o componenta a politicii de stat", precizeaza OCCRP.

"Putin a fost finalist in fiecare an, deci il putem considera un premiu pentru intreaga cariera", a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

"A fost un adevarat inovator in lucrul cu crima organizata. El a creat un complex militar-industrial-politic-criminal care promoveaza interesele Rusiei si cele personale ale lui Putin. Cred ca Putin vede aceste interese drept unele si aceleasi", a mai declarat Sullivan.

Finalisti in acest an au fost premierul Ungariei, Viktor Orban, si premierul Muntenegrului, Milo Djukanovic. "Castigatorii" din anii precedenti au fost Parlamentul Romaniei, in 2013, si presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, in 2012.

Despre OCCRP

OCCRP un consortiu de 19 centre de investigatie comerciale si non-profit si sute de jurnalisti din Europa pana in Asia Centrala. Fondata in 2006, reteaua desfasoara proiecte transfrontaliere dezvaluind cazuri de crima organizata si coruptie din intreaga lume. OCCRP este probabil cea mai mare organizatie de jurnalism de investigatie din lume raportat la numarul jurnalistilor activi si la numarul de investigatii si articole publicate anual. OCCRP este o organizatie non-profit cu programe inovatoare in Europa, Eurasia, Africa de Nord si America Latina, combinand proiecte de investigare a crimei organizate si coruptiei cu dezvoltarea noilor tehnologii media. Organizatia este finantata de Open Society Foundations, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, Fondul National pentru Democratie si alti donatori. OCCRP a creeat Investigative Dashboard (ID) - o platforma cu baze de date din toata lumea, echipata cu un serviciu de cercetare si investigatii online - dezvoltat cu suportul Google Ideas. In acest an, OCCRP a fost desemnat castigator si finalist la cinci prestigioase premii internationale, inclusiv Global Shining Light Award si premiul Daniel Pearl pentru jurnalism de investigatie. In fiecare an, mai mult de 140 de reporteri OCCRP voteaza pentru "Persoana Anului" la categoria Crima Organizata si Coruptie.