Petrolierul atacat intr-un port din Libia urma sa ajunga la o centrala electrica, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona de conflict, explica un purtator de cuvant al armatei libiene, potrivit Mediafax, care citeaza BBC News.

"Nava urma sa ajunga la o centrala electrica din Derna, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona militara. Le-am cerut sa se opreasca, dar au stins luminile, nu au mai raspuns; am fost obligati sa atacam. Am lansat doua atacuri", a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtatorul de cuvant al armatei libiene.

Petrolierul a fost atacat de avioane de vanatoare, in zona portului Derna, doi membri ai echipajului - un roman si un grec - fiind omorati.

Incidentul intervine in contextul conflictului dintre militii islamiste, care detin controlul asupra portului Derna, si fortele regimului libian.

Guvernul Libiei avertiza, inca din ianuarie 2014, ca navele care transporta petrol ca risca sa fie scufundate de armata libiana daca se apropie de porturile din estul tarii aflate sub controlul insurgentilor separatisti. Mai multe porturi din estul Libiei se afla sub controlul unor militii federaliste care solicita autonomie sporita din partea Guvernului de la Tripoli. Confruntarile separatiste afecteaza grav Libia, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) aflat intr-o situatie de instabilitate dupa inlaturarea regimului Muammar Kadhafi. Militii rebele cu pretentii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut in regiunea Cirenaica, in estul tarii, preluand controlul asupra a numeroase porturi din Marea Mediterana. Libia este condusa de doua parlamente si de doua guverne rivale, unul apropiat militiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) si celalalt recunoscut de comunitatea internationala, cu sediul la Tobruk, in apropiere de frontiera cu Egiptul.