Presedintele francez Francois Hollande a afirmat luni ca grecii, care vor vota pentru un nou parlament la sfarsitul lunii, sunt "liberi sa isi aleaga destinul", insa a avertizat ca guvernul care va urma trebuie sa isi respecte angajamentele luate de Grecia in cadrul Uniunii Europene, transmite AFP.

El a facut aceste declaratii la postul de radio France Inter, fiind intrebat cum comenteaza o posibila victoriei a stangii radicale Syriza in alegerile legislative din 25 ianuarie.

Afirmatia liderului francez vine in contextul controverselor generate duminica, in Germania, de cancelarul Angela Merkel, dupa dezvaluiri in presa potrivit carora ea este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro in cazul sosirii la putere a stangii radicale in aceasta tara.

"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative din 25 ianuarie), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", a anuntat in editia online saptamanalul Der Spiegel, citand "surse apropiate Guvernului german".