La douazeci de luni de la macelul din timpul Maratonului din Boston, procesul singurului suspect, untanarmusulman de origine cecena, incepe luni in oras, cu selectia juratilor. Djohar Tsarnaev, in varsta de 21 de ani, care trebuie sa fie prezent luni in fata Tribunalui federal din Boston (nord-estul SUA), risca pedeapsa cu moartea pentru aceste atacuri, cele mai grave dupa 11 septembrie in Statele Unite.

In timpul lor au fost ucise trei persoane, inclusiv un copil, si 264 au fost ranite in 15 aprilie 2013 cand doua bombe artizanale au explodat la un intervat de 12 secunde in mijlocul multimii adunata la linia de sosire a competitiei, la care participau mii de persoane.

Dublul atac le-a amintit americanilor de atentatele de la 11 septembrie. Este asteptat ca procesul sa dureze cel putin trei luni in care va starni amintiri inca dureroase.

Unele victime, cum ar fi Liz Norden, ai carei doi fii s-au ales cu picioarele amputate si-au promis sa nu lipseasca o zi de la proces pentru a incerca sa inteleaga de ce tanarul un musulman de origine cecena, a facut acest gest, scrie AFP.

Altii refuza si sa-l priveasca pe Tsarnaev, o figura rebela, aparent un elev bine integrat la momentul respectiv. Ajuns in zona Boston la 8 ani cu familia sa, el a fost naturalizat in 2012.

Djohar Tsarnaev a pledat nevinovat, pe 10 iulie.

Acesta va fi singurul la proces. Fratele sau mai mare Tamerlan, in varsta de 26 de ani, pe care apararea il va prezenta drept creierul atacurilor pe care fratii le-au pregatit aparent singuri, a fost ucis patru zile dupa atentate, in timpul unei confruntari violente cu politia.

Djohar Tsarnaev a fost arestat la cateva ore dupa moartea fratelui sau. Era ascuns intr-o barca, din suburbiile Bostonului. El a fost ranit grav in timpul operatiunii.