Egiptul a negat duminica faptul ca i-ar fi interzis accesul pe teritoriul sau avocatei Amal Clooney, sotia lui George Clooney, care a afirmat pentru cotidianul The Guardian ca a fost amenintata cu arestarea in februarie 2014 cand era pe cale sa publice un raport critica la adresa sistemului judiciar egiptean, informeaza AFP.

Amal ClooneyFoto: Agerpres/Xinhua

"Autoritatile egiptene nu au impiedicat-o pe doamna Clooney sa vina in Egipt, nu s-a luat nicio masura de a opri venirea sa, nimic nu o impiedica sa intre in tara in acest moment" a precizat ministrul de interne intr-un comunicat citata de agentia oficiala Mena.

Amal Clooney, specializata in drepturile omului, a fost avocatul apararii pentru unul dintre cei trei jurnalisti ai televiziunii Al-Jazeera care au fost condamnati in luna iunie, la Cairo, pentru terorism. Sentinta a fost insa anulata, procesul urmand sa fie reluat, conform The Guardian, citat de Mediafax.

Amal Clooney a dorit sa prezinte, in februarie 2014, la Cairo, un raport referitor la problemele sistemului judiciar egiptean, care, printre altele, permite politicienilor sa aleaga judecatorii care sa se ocupe de anumite cazuri, prevedere ce a dus in iunie la condamnarea celor trei jurnalisti la inchisoarea, cu pedepse intre sapte si zece ani, sub acuzatia de terorism.

Amal a fost insa avertizata ca daca raportul critica statul egiptean, ea si echipa sa risca sa fie arestati. Raportul fusese realizat inainte ca Amal Clooney sa fie implicata in apararea jurnalistilor Al-Jazeera.

Amal Clooney il reprezinta pe Mohamed Fahmy, unul dintre cei jurnalisti judecati in Egipt sub acuzatii de terorism, care are si cetatenie canadiana, iar avocata face demersuri la nivel international pentru a obtine deportarea lui Fahmy din Egipt in Canada. Amal urmeaza sa aiba o intalnire in acest sens cu premierul canadian.

Amal Alamuddin, pe numele de dinainte de casatorie, a devenit sotia actorului american George Clooney in septembrie, dupa o ceremonie fastuoasa, organizata la Venetia, in Italia, la care au participat mai multe celebritati din industria de divertisment, precum actorul Matt Damon si rockerul Bono.

Avocata Amal Alamuddin, specializata in drepturile omului, i-a avut printre clienti pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, si pe fostul premier ucrainean Iulia Timoshenko.