Un grup turc de extrema stanga, care s-a aflat la originea unui atentat impotriva Ambasadei SUA la Ankara in 2013, a revendicat vineri atacul comis joi de un individ inarmat impotriva unor politisti in fata Palatului Dolmabahce din Istanbul, relateaza AFP, preluata de Agerpres.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul sau de Internet, Frontul revolutionar de eliberare a poporului (DHKP-C) a indicat ca autorul tentativei de atentat, interpelat in cursul actiunii de fortele de politie, este ''unul dintre combatantii sai''.

Identificat ca fiind Firat Ozcelik, barbatul a aruncat joi doua grenade de mana, care insa n-au explodat, asupra politistilor in uniforma din fata Palatului imperial Dolmabahce, foarte frecventat de turisti, situat pe malul european al stramtorii Bosfor, care imparte in doua cel mai mare oras al Turciei. Suspectul a fost imediat retinut de fortele de ordine.

In revendicarea sa, DHKP-C a explicat ca a actionat ca represalii impotriva guvernului islamo-conservator (la putere) dupa moartea, in martie 2014, a adolescentului Berkin Elvan, decedat ca urmare a ranilor provocate de politie in cursul unor manifestatii ce au avut loc in iunie 2013 impotriva regimului.

DHKP-C este autorul a numeroase atacuri impotriva unor obiective guvernamentale in ultimii ani. In februarie 2013, grupul a revendicat un atac sinucigas cu bomba impotriva Ambasadei SUA de la Ankara, care a provocat moartea unui agent turc de securitate.