Franta asteapta "un armistitiu respectat" si "o foaie de parcurs politic" in Ucraina, inainte de livra navele de razboi Mistral Rusiei, chiar daca in regiune se inregistreaza "eforturi" in sens bun, a afirmat joi ministrul francez al Apararii, potrivit AFP.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

"Trebuie sa exista in aceasta parte de Europa un proces de armistitiu respectat si o foaie de parcurs politic, care sa permita o viziune de serenitate si calm. In acel moment, presedintele va estima daca se indeplinesc conditiile livrarii", a spus ministrul Jean-Yev Le Drian, la radio Europe 1.

Parisul a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie amanarea livrarii primei nave Mistrale, considerad ca "situatia actuala in estul Ucrainei" nu permite acest lucru.

Franta se confrunta cu o alegere dificila: fie livreaza cele doua nave si va trebui sa se confrunte cu nemultumirea aliatilor sai din NATO, fie pastreaza navele echipate pentru marina rusa si plateste pretul, la care se vor adauga penalitati.

Primul din seria de doua Mistral, Vladivostok ar fi trebuit initial sa fie remisa Moscovei la jumatatea lunii noiembrie, in cadrul unui contract de 1,2 miliarde euro intre Rusia si constructorul naval francez DCNS, incheiat in iunie 2011 in timpul fostului presedinte Nicolas Sarkozy.