Dupa condamnarea opozantului numarul 1 al Kremlinului, Alexei Navalnii, reactiile internationale nu au intarziat sa apara. Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Germania acuza decizia instantelor din Rusia, pe care o considera impotriva drepturilor omului si a statului de drept.

Statele Unite ale Americii au numit "tulburatoare" condamnarea primita de Alexei Navalnii, conform purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Jeffrey Rathke.

"Scopul pare a fi sanctionarea si descurajarea activismului politic in Rusia. Acest lucru este un exemplu al represiunii in crestere din partea guvernului rus impotriva independentei", a declarat Jeffrey Rathke, informeaza AFP.

SUA au criticat in mod repetat Rusia pentru incalcarea drepturilor omului si a libertatilor politice.

Uniunea Europeana considera ca decizia de condamnare "pare a fi motivata politic".

"Acuzatiile impotriva lui Alexei Navalnii si a fratelui sau, Oleg, nu au fost dovedite in timpul procesului. Cu exceptia catorva membri ai mass-media care au fost selectati, nici publicului si nici observatorilor internationali nu li s-a permis accesul in instanta de judecata la citirea hotararii", a declarat seful diplomatiei UE, Federica Mogherini.

"Verdictul pare sa fie motivat politic", a anuntat si Maja Kocjancic, purtator de cuvant al Uniunii Europene, adaugand ca "UE subliniaza importanta hotararilor judecatoresti libere de interferente politice, independente si care respecta statul de drept".

Si guvernul german a emis o declaratie in care denunta incalcarea drepturilor omului. "Facem apel ca guvernul rus sa permita protestele pasnice impotriva hotararii", scrie intr-un scurt comunicat Ministerul german al Afacerilor Externe.

"Sunt uimit de aceste condamnari. Decizia instantei este o lovitura pentru societatea civila critica din Rusia", a adaugat oficialul Cristoph Strasser.

Alexei Navalnii, opozantul numarul unu al Kremlinului, a fost declarat vinovat de justitia rusa pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.