Anul 2014 se poate numi "anul Ebola" si "anul Statului Islamic", dar de fapt, in mod obiectiv, a fost probabil cel mai bun an din istorie. In cazul razboaielor, spre exemplu, vietile noastre sunt acum mult mai linistite decat in orice moment cunoscut pentru specia umana, scrie The Telegraph.

Arheologii considera ca 15% din omenire moare devreme si in conditii violente, raport care nu acopera nici macar cele doua Razboaie Mondiale. Dupa terminarea acestora, razboaiele au devenit tot mai rare si numarul victimelor a scazut. Mai multi soldati britanici au murit in prima zi a bataliei de pe Somme decat in orice conflict avut loc dupa 1945.

Recent s-au sarbatorit 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, care a deschis o perioada de calm la nivel mondial. Academicianul canadian Steven Pinker numeste aceasta era "Pacea Noua", mentionand ca orice fel de conflicte - genocid, autocratie sau terorism - continua sa scada brusc in intreaga lume.

Impreuna cu pacea vine insa si prosperitatea. Potrivit unui studiu, speranta de viata globala a atins un nou record de 71,5 ani, cu sase ani mai mare decat in 1990. In India, speranta de viata a crescut cu sapte ani la barbati si cu zece ani la femei. In tari precum Rwanda si Etiopia, speranta de viata a crescut cu 15 ani.

Epidemia de Ebola a dus la 7.000 de decese in Africa. Dar mult mai multe vieti au fost salvate prin progresul inregistrat impotriva malariei si a HIV-ului. Rata Bancii Mondiale pentru saracia extrema (cei care traiesc cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi) a scazut la jumatate fata de anul 1990, in principal datorita Chinei.

Prosperitatea aduce beneficii fara a afecta planeta. In Marea Britanie, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut fata de anul 1990, desi economia a crescut cu aproximativ 60% - datorita tehnologiilor mai eficiente. Drumurile sunt tot mai sigure si mai ecologice, decesele in urma accidentelor scazand cu o treime fata de acelasi an.