Premierul francez Manuel Valls a avertizat intr-un interviu pentru El Mundo, preluat de Le Figaro, ca francezii mai au de facut sacrificii timp de cativa ani pentru ca economia tarii sa redevina competitiva. Valls a declarat ca francezii au inteles necesitatea reformelor.

Manuel VallsFoto: Agerpres

"Nu vreau sa le spun francezilor ca in doi-trei ani se vor termina sacrificiile", a spus Valls in ziarul spaniol El Mundo, care l-a declarat Omul anului (Valls este de origine spaniola). "Trebuie sa facem eforturi in anii urmatori pentru ca Franta sa fie mai puternica, pentru ca firmele sa fie mai competitive si pentru ca sectorul public sa fie mai eficient, cu costuri mai mici si mai putine impozite de platit".

Valls a mai spus ca spera ca in lunile urmatoare economia sa revina pe crestere: "Cu o crestere vom avea mai multe locuri de munca si vom putea creste salariile. Dar eforturile pentru a avea un Stat mai eficient va trebui sa continue. Daca in doi-trei ani vom avea o crestere mai mare, dar vom inceta eforturile de reducere a cheltuielilor publice, vom pierde ceea ce am obtinut", a mai spus premierul francez.

El a vorbit despre un plan al Guvernului pentru urmatorii trei ani. In 2015, acest plan ar aduce taieri de 21 miliarde de euro din bugetul functionarii Statului, al Sanatatii, al regiunilor, al departamentelor si consiliilor municipale.

Reamintim ca francezii au dat un vot de blam politicilor duse atat de Partidul Socialist (de guvernamant), cat si dreptei traditionale (UMP) la alegerile europarlamentare, ambele partide fiind considerate vinovate de cresterea somajului si inrautatirea standardelor de viata. In schimb, partidul extremist si antieuropean Frontul National (condus de Marine Le Pen) a urcat in topul preferintelor electoratului.