Mai multe erori facute de piloti s-au aflat la originea accidentului de avion din Bosnia in urma caruia a murit, in 2004, presedintele macedonean Boris Trajkovski, potrivit concluziilor unei anchete internationale publicate sambata, relateaza AFP, citat de Mediafax. Aceasta ancheta confirma concluziile investigatiilor efectuate de catre autoritatile din Bosnia imediat dupa accident, produs pe 26 februarie 2004, care au mentionat ca a avut loc o eroare de pilotaj.

"Mai multe erori sistematice ale pilotilor au fost decisive in caderea aparatului'', a declarat la Skopje Omer Kulic, presedintele Comisiei internationale care a realizat in ultimii doi ani o ancheta privind accidentul aviatic.

Drama s-a produs in momentul unei incercari de aterizare, pe timp nefavorabil, a avionului prezidential, un Beechcraft 200 Super King Air, pe aeroportul din Mostar, in sudul Bosniei.

Toate cele noua persoane care se aflau la bord, inclusiv presedintele macedonean, au murit in urma acestui accident.

Ignjat Pancevski, avocatul familiei unui consilier prezidential mort in accident, a declarat anterior ca un avion militar l-ar fi doborat pe cel in care se afla presedintele, acesta si consilierii fiind "executati" dupa caderea aeronavei.

Guvernul macedonean a ordonat, in 2012, redeschiderea anchetei privind moartea presedintelui Trajkovski in Bosnia.