Presedintele in exercitiu al Croatiei, social-democratul Ivo Josipovic, si candidatul taberei conservatoare, fostul ministru de externe Kolinda Grabar Kitarovic, se vor infrunta in cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pe 11 ianuarie, conform unui sondaj citat de AFP. Ivo Josipovic este creditat cu 38,9% din voturi, in timp ce oponenta sa, Kolinda Grabar Kitarovic, ar fi obtinut 38,1% din sufragii, conform sondajului realizat de agentia Ipsos-Puls pentru televiziunea nationala si publicat imediat dupa inchiderea urnelor, la 18.00 GMT.

Primele rezultate partiale erau asteptate mai tarziu in cursul serii.

In aceasta fosta republica iugoslava cu 4,2 milioane de locuitori, devenita in iulie 2013 al 28-lea membru al UE si ultimul pana in prezent, patru candidati si-au disputat functia suprema.

La ora 15.30 GMT, cu doua ore si jumatate inainte de inchiderea sectiilor de votare, rata participarii a fost de 36,3%, cu doua procente mai mare decat la scrutinul prezidential desfasurat in urma cu cinci ani.

Constitutia croata ii acorda presedintelui puteri limitate, acesta fiind comandantul suprem al fortelor armate si cel care gestioneaza, impreuna cu guvernul, politica externa.

Intr-o tara care se pregateste sa sarbatoreasca trecerea in noul an, in cadrul unei campanii electorale monotone, cei doi principali candidati au promis sa faca eforturi pentru redresarea economiei, chiar daca postul de presedinte nu detine prerogative in acest sens.

Kolinda Grabar Kitarovic, de 46 de ani, candidata a Uniunii Democrate Croate (HDZ, opozitie), si-a criticat rivalul pentru ca a esuat in a determina guvernul sa efectueze reforme economice.

Ceilalti doi candidati la prezidentiale au fost Milan Kujundzic, un nationalist in varsta de 57 de ani, si un tanar militant al societatii civile, Ivan Vilibor Sincic (24 de ani), devenit destul de popular pentru ca s-a opus expulzarii din apartamente a persoanelor indatorate si incapabile sa-si ramburseze creditele.