Aproape 2.000 de persoane din Siria, majoritatea membri ai unui important trib sunnit, au fost executate de catre gruparea Statul Islamic (SI) de la anuntarea, la sfarsitul lui iunie, a infiintarii unui "califat", a denuntat duminica un ONG, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a putut sa documenteze executia a 1.878 de persoane de catre Statul Islamic, in Siria, de cand (gruparea) si-a anuntat , pe 29 iunie, si pana pe 27 decembrie", anunta ONG-ul, care dispune de o retea de surse civile, medicale si militare.

Aceste victime au fost executate prin impuscare, decapitare sau lapidare pana la moarte in provinciile Deir Ezzor (est), Hassaka (nord-est), Rakka si Alep (nord), Homs si Hama (centru), potrivit Observatorului.

Dintre cele 1.878 de persoane, 1.175 sunt civili, inclusiv patru copii si opt femei. Printe ele se afla 930 de membri ai tribului sunnit shaitat, care s-a ridicat impotriva SI in vara, in estul Siriei.

De asemenea, gruparea terorista sunnita a executat 502 militari si membri ai militiilor care sustin regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, in confruntari armate sau dupa ce i-a rapit.

Statu Islamic a ucis inclusiv 120 dintre membrii sai - care au incercat, in majoritatea cazurilor, sa fuga pentru a se intoarce in tarile lor -, dar si 80 de rebeli sirieni si membri ai gruparii rivale Frontul Al-Nusra, aripa siriana a retelei teroriste Al-Qaida.

Observatorul apreciaza ca numarul real al persoanelor executate este mai mare de 1.878, din cauza sutelor de persoane date disparute si care se afla in carcerele SI.

Potrivit unor analisti, executiile comise de catre jihadistii din cadrul SI, adesea filmate si difuzate pe Internet, au scopul sa terorizeze civilii si grupurile care incearca sa se ridice impotriva organizatiei si, totodata, sa atraga noi jihadisti in randul gruparii.