Presedintele Vladimir Putin a semnat noua doctrina militara a Rusiei, a anuntat vineri Kremlinul intr-un comunicat de presa, informeaza Reuters. Noua doctrina militara a tarii prevede ca principalele amenintari externe la adresa Rusiei sunt extinderea capabilitatilor militare ale NATO si destabilizarea din mai multe regiuni.

Vladimir PutinFoto: Rompres

Doctrina trece in revista si principalele riscuri interne, si anume activitatile pentru destabilizarea situatiei din tara si activitatile teroristilor.

Noua doctrina militara releva ingrijorarea Kremlinului fata de "intarirea capabilitatilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse, si masurile luate pentru instalarea unui sistem global de aparare antiracheta" in Europa de Est.

Ucraina a facut miercuri un pas in directia Aliantei Nord-Atlantice renuntand la statutul de tara nealiniata, un gest simbolic care a provocat reactii nervoase la Moscova si care i-ar putea permite in cele din urma Kivului sa ceara aderarea la NATO.

Moscova a denuntat, de asemenea, in mod repetat, decizia Aliantei de a pozitiona trupe in mai multe tari membre aflate la frontierele Rusiei, cum ar fi statele baltice si Polonia, denuntand totodata si scutul antiracheta american din Europa de Est.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este, totusi, retinut, subliniind ca un angajament militar din partea Rusiei va exista numai cu conditia ca toate solutiile non-violente sa fie epuizate.

Noua doctrina noteaza ca "probabilitatea unui razboi de anvergura impotriva Rusiei a scazut" insa listeaza o serie de amenintari care s-au intensificat in anumite domenii, precum revendicarile teritoriale, "ingerintele in afacerile interne" ale statelor si trimiterea de arme strategice in spatiu.

Strategia introduce, de asemenea, conceptul de "descurajare non-nucleara", care presupune mentinerea pregatirii fortelor militare conventionale la un nivel inalt si un angajament in cadrul organizatiilor regionale de securitate, precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Totodata, Rusia isi rezerva dreptul de a isi utiliza arsenalul nuclear in cazul unei agresiuni la adresa sa sau a aliatilor sai sau in caz de "amenintarea existentei statului". Termenul de "atac preventiv" nu apare totusi in doctrina, desi unele publicatii rusesti au relatat acest lucru.

Moscova mai spune ca una dintre principalele sarcini ale fortelor armate in timp de pace va fi de "a se asigura ca interesele nationale ale Rusiei in Arctica", o regiune strategica pentru dezvoltarea economica si pentru aprovizionarea energetica viitoare a Rusiei, disputata de Statele Unite si Canada.

Reactia NATO

Purtatorul de cuvant al aliantei militare, Oana Lungescu: "Orice masura luata de NATO pentru a asigura securitatea membrilor sai este clar defensiva in natura, proportionalitate si in conformitate cu dreptul international. NATO nu reprezinta o amenintare pentru Rusia".

"De fapt, actiunile Rusiei, inclusiv in prezent in Ucraina, sunt cele care incalca dreptul international si submineaza securitatea europeana", a adaugat ea.

"NATO va continua sa caute o relatie constructiva cu Rusia", a spus Lungescu, adaugand ca "acest lucru este posibil numai cu o Rusie ce respecta legislatia si principiile dreptului international - inclusiv dreptul natiunilor de a-si alege viitorul in mod liber".