O militanta Femen si-a dezgolit sanii in piata Sfantul Petru de la Vatican, in ziua de Craciun, dupa care a smuls statueta Pruncului Iisus, inainte de a fi oprita de un jandarm, relateaza AFP citand marturii ale persoanelor care au asistat la incident.

Protest Femen la VaticanFoto: Captura RT

In mijlocul pietii, ascunsa de multime, tanara blonda s-a ridicat dintr-o data tricoul, a trecut prin gaurile din gardul de protectie, a alergat pana la iesle si a luat statueata Pruncului Iisus cu ambele maini ridicand-o.

Pe pieptul gol avea scris cu negru mesajul "God is woman" ("Dumnezeu este femeie").

Ea a fost imediat prinsa de un jandarme in uniforma care a luat statueta din mainile ei, intr-un spectacol tragico-comic.

Femeia a fost obligata sa se imbrace si a fost indeparata de iesle de catre politist.

Incidentul a survenit in dupa-amiaza zilei, la mai multe ore dupa binecuvantarea "Urbi at Orbi" sustinuta de papa, insa in zona se afla in continuare multa lume.

Nu este pentru prima data cand activistele "Femen" organizeaza astfel de proteste in piata Sfantul Petru de la Vatican.

Miscarea feminista Femen, nascuta in Ucraina ca o serie de actiuni topless fata de fostul regim pro-Kremlin de la Kiev, de presedintele rus Vladimir Putin si de Biserica Ortodoxa, s-a raspandit in Europa unde ataca, de asemenea, Biserica Catolica pe care o acuza de inapoiere cand vine vorba de drepturile femeilor.

Cea mai recenta actiune spectaculoasa a Femen: la sfarsitul lunii septembrie, o activista topless a intrat in altarul catedralei din Strasbourg pentru a denunta caracterul politic al vizitei Papei Francisc in cadru institutiilor europene.

"Femen" protesteaza in special impotriva opozitiei Bisericii Catolice la avorturi si concubinaj, si alege intotdeauna locuri simbolice, sacre in ochii credinciosilor.