Fortele armate iraniene au demarat joi vaste manevre militare in sud-estul tarii si in Marea Oman, de la Stramtoarea Ormuz pana in Golful Aden, a anuntat presa locala, citata de AFP.

Aceste exercitii ar urma sa dureze sase zile, timp in care vor fi testate diferite tipuri de rachete si drone.

Aproape 13.000 de soldati vor lua parte la aceste manevre, botezate "Mohammad Rassoul Allah" ("Mahomed, mesagerul lui Allah"), au anuntat responsabili militari.

Exercitiile se vor intinde pe o zona de 2,2 milioane de kilometri patrati, potrivit agentiei oficiale Irna. Este pentru prima data cand Iranul organizeaza manevre maritime atat de departate de coastele sale.

Aceste manevre ar urma sa se incheie printr-o parada la 30 decembrie.

Saptamana trecuta, comandantul Marinei, amiralul Habibollah Sayari, a cerut fortelor straine sa "paraseasca zona" pe perioada exercitiilor pentru a evita orice incident, subliniind totodata ca aceste manevre nu reprezinta "niciun pericol pentru fortele straine care se afla in Golful Persic", aluzie la Flota a V-a americana, cu baza in Bahrain.

Ultimele manevre navale ale Iranului datau din mai 2013. Teheranul nu a mai organizat exercitii militare de anvergura de la alegerea presedintelui moderat Hassan Rohani in iunie 2013.