Papa Francisc i-a indemnat pe crestini, miercuri, in timpul liturghiei de Craciun sa dea dovada de "tandrete" si "blandete" in situatiile "cele mai dificile", inclusiv in conflicte, in timp ce crestinii din Orient sarbatoresc in acest an Nasterea lui Christos in mijlocul violentelor, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

In varsta de 78 de ani, Jorge Bergoglio a celebrat a doua sa liturghie de Craciun la Vatican in cadrul monumental al Bazilicii Sfantul Petru, in prezenta a aproximativ 5.000 de credinciosi.

Intrat in procesiune in bazilica pe sunetele traditionalului "Kalenda", cant gregorian care anunta Nasterea lui Hristos, Suveranul Pontif a ridicat o panza ce acoperea o statuie a lui Iisus copil, purtata de doi baieti, un sirian si un libanez.

Mai tarziu, in genunchi, in rugaciune, Papa Francisc a ascultat "Et incarnatus est" din Messa in Do minor, de Wolfgang Amadeus Mozart.

In predica sa, Papa argentinian i-a invitat pe cei 1,2 miliarde de catolici sa nu cedeze maniei in viata lor si sa arate empatie pentru persoanele aflate in dificultate: "Doamne, da-mi harul sensibilitatii in cele mai dificile circumstante ale vietii, da-mi harul apropierii in fata oricaror nevoi, bunavointa in orice conflict", a rostit Sfantul Parinte.

Rugaciunea universala a fost rostita in mai multe limbi, printre care chineza si araba si a fost transmisa de posturi de televiziune din intreaga lume.

Cu ocazia celei mai importante sarbatori crestine, dupa Sfintele Pasti, Papa Francisc a vorbit despre dramele crestinilor si ale altor minoritati religioase persecutate din Orientul Mijlociu, mai ales de oraganizatia Statul Islamic, despre razboiul din Siria si conflictul israeliano-palestinian.