Cine se afla in spatele imensei intreruperi de internet din Coreea de Nord? Dupa o a doua zi de perturbari imense, marti, Statele Unite par vinovatul perfect dar nimic concret nu reuseste sa spulbere incertitudinea, potrivit expertilor consultati de AFP.

A lansat Washingtonul un atac cibernetic asupra Phenianului?

Paralizia internetului in Coreea de Nord a indreptat privirile asupra SUA, care au acuzat Phenianul ca a efectuat un vast atac informatic impotriva Sony Pictures si au promis o riposta "proportionala".

Dar o serie de experti se arata sceptici. "Este improbabil pentru ca nu se iau astfel de decizii atat de repede", spune James Lewis, expert in securitate cibernetica la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Washington tocmai ceruse ajutorul Beijingului pentru a frana atacurile cibernetice ale aliatului sau nord-coreean iar o ofensiva precipitata impotriva Phenianului nu ar fi avut prea mult sens, potrivit lui Lewis.

In cazul in care pana internetului nord-coreean ar fi rezultatul unui atac, acesta a fost destul de sumar, spune Doug Madory, de la societatea de securitate cibernetica Dyn Research, care a dezvaluit problemele cu care s-a confruntat internetul din statul comunist.

"Daca o tara precum SUA ar fi vrut sa taie comunicatiile in Coreea de Nord, nu sunt sigur ca acest lucru le-ar fi luat doisprezece ore", adauga acesta.

Washington a refuzat pentru moment sa confirme sau nu implicarea sa in acest dosar.

Ar putea fi China in randul suspectilor?

China figureaza in orice caz pe "lista scurta". Cele patru retele de conexiuni nord-coreene trec toate prin China si sunt exploatate de gigantul chinez al comunicatiilor Unicom.

"Este o situatie foarte fragila" pentru Phenian, comenteaza Jim Cowie, analist la Dyn Research.

Beijingul este din ce in ce mai iritat de comportamentul necontrolat al aliatului su nord-coreean si ar fi putut sa-i intrerupa legaturile la internet timp de cateva ore pentru a-si exprima rapid si direct nemultumirea, cred expertii.

Aceasta ipoteza pare insa contrazisa de o serie de realitati. O taiere pur si simplu a comunicatiilor de catre Beijing nu ar fi condus la incetiniri ale internetului nord-coreean care au atras atentia expertilor americani, printre care si Dyn Research.

Potrivit analistului CSIS James Lewis, scenariul cel mai probabil este legat de o disfunctionalitate a internetului nord-coreean, fie dintr-o cauza accidentala, fie dupa ce Phenianul a inceput sa "perie" retelele sale pentru a intelege cum au ajuns serviciile americane pana la ei in atacul impotriva Sony.

"Scaderea conexiunilor urmata de o pana totala este compatibila atat cu scenariul unei retele fragile supusa unui atac extern cat si cu cel al unor probleme tehnice", tempereaza, la randul sau, Cowie.

Este implicat colectivul Anonymous?

"Este perfect posibil sa fi existat un 'joker' undeva", comenteaza Madory, care adauga ca retelele coreene au fost initial spuse unei "forme de constrangere" inainte de a ceda.

Faptul ca Phenianul a mai fost atacat de Anonymous sprijina aceasta ipoteza.

Ce spune dreptul international?

Un cadru juridic international in ceea ce priveste atacurile cibernetice este negociat in prezent sub egida Natiunilor Unite si a comitetului sau insarcinat cu dezarmarea si amenintarile asupra pacii.

In asteptare, atacurile cibernetice efectuate de diverse state iau amploare. Coreea de Nord este banuita ca a efectuat cinci astfel de atacuri impotriva vecinului sau din sud, potrivit lui Lewis.

Virusul Stuxnet, care a infectat programul nuclear iranian in 2009, ar fi fost conceput in comun de Israel si SUA.

Lewis spune ca cel putin sapte tari ar fi recurs la astfel de atacuri cibernetice de amploare (China, Marea Britanie, Israel, Iran, Coreea de Nord, Rusia si Statele Unite) iar alte zece incearca sa obtina capacitatea de a le efectua.