Autoritatile din regiune se tem ca, la zece ani de la cel mai violent tsunami inregistrat vreodata, o scadere a vigilentei ar putea sa afecteze progresele inregistrate de la implementarea, in urma cu cativa ani, a unui sistem high-tech de avertizare. Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 in largul Indoneziei a trimis o serie de valuri masive catre coastele celor 14 tari de la Oceanul Indian, unele situate la foarte mare distanta de altele. Acest tsunami a lovit Indonezia, dar si Sri Lanka sau Somalia, si s-a soldat cu peste 220.000 de victime.

Intreaga regiune a fost afectata, iar cum printre victime se afla si mii de turisti straini veniti sa profite de soare in perioada Craciunului, oroarea si doliul s-au raspandit in intreaga lume.

La acea vreme nu exista niciun sistem de evaluare sau avertizare. Multi oameni si-au dat seama prea tarziu sa se adaposteasca rapid in zone mai inalte, iar altii au ramas pur si simplu impietriti in fata unei mari pe care au vazut-o mai intai retragandu-se, dupa care asupra lor s-a abatut un adevarat zid de apa.

Convinse ca ar fi putut sa fie salvate numeroase vieti, autoritatile au creat in urma cu trei ani un sistem regional de alerta.

Insa odata cu apropierea marcarii a zece ani de la drama, vineri, anumiti experti, familii sau rude ale victimelor avertizeaza ca amintirea acelei zile se va estompa in timp, iar odata cu ea si vointa oamenilor de a se pregati mai bine pentru acest tip de catastrofa.

"Cei mai multi dintre oameni vor sa uite, pot sa inteleg acest lucru. Dar eu cred ca este important sa ne amintim ceea ce s-a intamplat, din motive de securitate", declara Mathias Mann, dupa ce depune flori intr-un cimitir din provincia Phang Nga, in Thailanda, in memoria unui coleg german dat disparut.

  • Valuri de 35 de metri inaltime

Abia dupa 20 de minute de la cutremur au aparut primele valuri - unele de 35 de metri inaltime - si au lovit coasta Aceh, unde s-a inregistrat majoritatea celor 170.000 de victime indoneziene.

Insa doar peste doua ore a atins tsunamiul Thailanda, iar apoi India si Sri lanka, omorand 31.000 de persoane numai pe aceasta mica insula.

"Orbecaiam, fara niciun fel de senzori in Oceanul Indian", a declarat Charles McCreery, directorul Centrului de alerta pentru tsunami in Pacific, la o conferinta, recent, in Indonezia.

Creata in 2011, ambitioasa retea de maregrafe (dispozitive care masoara nivelul marii), balize oceanice de adancime si de seismografe este utilizata pentru a avertiza tarile in cazul unui tsunami iminent.

Testat in urma cu doi ani, acest sistem a functionat. Dupa un cutremur puternic in largul Insulei Sumatra, toate regiunile de risc din tara au fost avertizate in 12 minute. Cutremurul nu a declansat un tsunami.

In plus, 24 de tari din regiune si-au creat centre de alerta la nivel national.

In Thailanda, unde s-au inregistrat 5.395 de victime, dintre care jumatate sunt turisti straini, 129 de turnuri de alerta au fost instalate in sud-vest, legate la un centru de supraveghere cu sediul la Bangkok. Un val urias va declansa sirene si anunturi in mai multe limbi. De asemenea, functionarii si alesii vor fi avertizati prin SMS in legatura cu obligatia de a proceda la evacuari.

Insa intr-o regiune in care adesea domina fatalismul, dorinta de a se pregati pentru ceea ce este mai rau se atenueaza odata cu trecerea anilor.

  • Lipsa de motivatie

La Khao Lak, o zona balneara care a fost pur si simplu stearsa de pe harta acum zece ani, semnele cu indemnuri de a fugi spre zone mai inalte au disparut pur si simplu.

Sistemele de alerta timpurie reprezinta un adevarat progres, dar nu sunt suficiente, apreciaza Kerry Sieh, un profesor la Universitatea Nanyang din Singapore.

"Alaturi de ele sunt necesare educatia si infrastructuri adecvate", subliniaza el, insistand asupra importantei de a construi cai mai largi de evacuare sau structuri inalte, pentru ca oamenii sa se poata refugia mai rapid.

La Aceh, elevii sunt sensibilizati in scoli, dar unii adulti nu doresc evocarea tragediei, deplange Muhammad Dirhamsyah de la Agentia insarcinata cu prevenirea catastrofelor.

"Cand am efectuat un exercitiu, de curand, am primit numeroase plangeri. Adultii sunt reticenti fata de educarea generatiilor viitoare", constata el.

La Phuket City, lipsa de motivatie este evidenta chiar in hotelurile afectate acum zece ani.

"Oamenii nu mai iau formarile in serios", recunoaste Chalachol Buthrem, seful securitatii hotelului Holiday Inn Resort. "Aceasta este natura umana. Dupa cativa ani oamenii uita", adauga el.

Cu toate acestea, pericolul este real. Dupa "100 de ani de calm", in doar zece ani in regiune au avut loc sase cutremure cu magnitudinea de peste 7,9, semn al unei "activitati sporite", afirma McCreery. "In prezent toata lumea stie ce este un tsunami, dar daca vom avea o lunga perioada de calm vom uita", este el de parere.