Economia Rusiei risca sa intre intr-o perioada de criza profunda, a declarat marti premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agentia de stiri Ria Novosti, potrivit Reuters.

Vladimir Putin le-a promis joi rusilor o iesire din severa criza economica pe care o traverseaza tara in maxim doi ani si a acuzat Occidentul ca se comporta ca un "imperiu" care dicteaza "vasalilor" sai in ce directie sa mearga, scrie AFP.

"In scenariul cel mai defavorabil pentru conjunctura internationala, situata ar putea dura doi ani, dar ea s-ar putea corecta inainte", a declarat Putin, in traditionala conferinta de presa de final de an.

Reamintim ca Rusia se afla in cea mai grea situatie economica de cand Vladimir Putin a venit la putere. Rubla s-a prabusit in fata euro si dolarului, capital in valoare de peste 100 miliarde de dolari a plecat deja din tara, bancile si companiile de stat - mai cu seama din sectorul energetic si de armament - sunt supuse unui embargo drastic din partea Occidentului, in urma anexarii ilegale a Crimeei si a intretinerii conflictului din estul Ucrainei.

Peste toate s-a suprapus scaderea cu aproape 50% a pretului petrolului, care are un impact decisiv asupra bugetului de stat.

Totodata, guvernul rus a ordonat marilor societati publice exportatoare sa vanda o parte din veniturile in valute, pentru a ajuta rubla, ceea ce ar putea reprezenta o sustinere de pana la 50 de miliarde de dolari.

Dezvaluita de ziarul economic Kommersant, directiva a fost publicata marti in monitorul oficial de catre guvern. Ea cere grupurilor gazeifer Gazprom, petroliere Rosneft si Zarubejneft si producatorilor de diamante Alrosa si Kristall sa-si aduca devizele la nivelul de la inceputul lunii octombrie si deci sa vanda inainte de 1 martie tot ce au acumulat de atunci.