Autoritatile din Belarus au blocat magazinele online si site-urile de informatii, pentru a impiedica un asalt al populatiei in banci si magazine, in incercarea de a-si proteja economiile de devalorizarea abrupta a rublei belaruse din cauza prabusirii rublei rusesti.

Agentia privata de presa BelaPAN, care gestioneaza site-urile de informatii Belapan.by si Naviny.by, a anuntat ca site-urile au fost blocate fara niciun avertisment, scrie AFP.

"Dupa toate dovezile, decizia de blocare a adreselor IP nu putea veni decat de la autoritati, care detin monopolul in tara asupra acestora", a scris agentia.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, au fost blocate duminica.

Aceste masuri sunt aplicate de vinerea trecuta, in timp ce guvernul a anuntat ca achizitiile de valuta vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin sa isi converteasca jumatate din incasari in moneda locala.

Guvernul a anuntat un moratoriu asupra cresterii preturilor pentru bunurile de consum si a dispusca producatorii locali de aparatura electronica sa creasca livrarile si sa mentina preturile, cu risculde a da faliment.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumatate de la inceputul acestui an, lovita in plin de prabusirea rublei. Economia tarii este puternic dependenta de cea a Rusiei.