Tribunalul Superior de Justitie din Catalonia, sesizat in special de procurorul national, a admis luni plangerile formulate impotriva presedintelui catalan Artur Mas pentru organizarea, la 9 noiembrie, a votului simbolic privind independenta regiunii, scrie AFP citat de Mediafax.

Aceasta instanta, singura competenta pentru anchetarea liderului nationalist Artur Mas, a retinut 32 de proceduri judiciare impotriva acestuia din urma, potrivit unui comunicat, la peste o luna de la organizarea acestuui vot simbolic care a fost interzis de Tribunalul Constitutional, la cererea Guvernului spaniol.

Tribunalul catalan a convocat o reuniune plenara a camerei civile si a camerei penale pentru a decide calea de urmat in privinta procedurilor, inclusiv sesizarea Parchetului national.

Parchetul national a anuntat la 21 noiembrie lansarea unor proceduri judiciare impotriva lui Artur Mas, vicepresedintei Cataloniei Joana Ortega si consilierei regionale pentru Educatie Irene Rigau.

Potrivit Parchetului, organizarea, in special in scoli, a acestei consultari interzise a constituit un act de nesupunere civica, precum si un abuz de putere si o uzurpare a autoritatii. Disputa dintre Madrid si Guvernul regional catalan asupra organizarii consultarii privind independenta acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei de 7,5 milioane de locuitori a inceput in urma cu peste un an.

In prima faza, Artur Mas si-a anuntat dorinta de a organiza un referendum pe tema independentei, considerat anticonstitutional de Madrid. In pofida refuzul puterii centrale, el a anuntat organizarea referendumului la 9 noiembrie. Tribunalul Constitutional l-a suspendat la sfarsitul lui septembrie. Madridul considera ca numai spaniolii pot sa se pronunte asupra viitorului unei regiuni. Mas a decis atunci sa organizeze un vot simbolic, care de asemenea a fost interzis de Tribunalul Consti

tutional. Cu toate acestea, Guvernul catalan a incalcat interdictia. "Nu inteleg (aceste plangeri). Dar aceasta este realitatea si respect pe deplin hotararile instantelor judecatoresti", a declarat Mas pentru presa.

Aproape 2,3 milioane de persoane au participat intr-o ambianta mai degraba festiva la aceasta consultare neoficiala care a mobilizat in principal simpatizanti ai cauzei separatiste. Aproximativ 1,8 milioane s-au exprimat in favoarea separarii Cataloniei de Spania.