Papa Francisc i-a acuzat pe episcopii si cardinalii din cadrul administratiei centrale de la Vatican, inainte de sarbatori, ca sufera de 15 boli, din cauza carierismului si lacomiei, scrie Reuters.

In demersul sau de a apropia conducerea Bisericii de enoriasi, primul papa ne-european in 1300 de ani si-a propus sa reformeze Curia, administratia Bisericii Romano Catolice, ale carei lupte pentru putere si scurgeri de informatii secrete au dus la retragerea Papei Benedict XVI-lea.

"Curia trebuie sa se schimbe in bine. O Curia care nu isi face autocritica, nu se actualizeaza, nu incearca sa se imbunatateasca, este un trup bolnav", a spus el intr-un discurs grav.

El a enumerat 15 boli si tentatii, de la "Alzheimer spiritual" de care sufera cei care au fost atrasi de bunuri lumesti si putere, pana la "schizofrenie existentiala" a celor care au cedat in fata unei stari de spirit si de gandire lipsita sa bucurie.

Papa Francisc a spus ca unii dintre cei din Curia se comporta ca si cum ar fi "nemuritori, imuni sau chiar indispensabili", aparent o referinta la cardinalii retrasi din activitate care au ramas la Vatican si continua sa isi exercite influenta.

Suveranul pontif a incheiat intr-o nota optimista, urand Craciun Fericit tuturor si indemnandu-i sa fie mai veseli si spunand cat de mult bine face o "doza de umor".