Gruparea Statul Islamic (SI) a executat in public, in nordul Siriei, un barbat acuzat ca a amplasat dispozitive de urmarire pentru a ghida fortele aeriene, a anuntat sambata centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste, SITE.

Difuzata de SITE, inregistrarea video a gruparii extremiste arata un barbat legat de o cruce si stand in picioare pe capota unei masini care circula prin fata unui numar foarte mare de persoane. O imagine statica arata apoi un membru al SI in spatele omului care ii pune cutitul la gat. Executia propriu-zisa, care a avut loc in provincia Alep potrivit SITE, nu este prezentata, informeaza Mediafax citand AFP.

SI a afirmat ca 190 de persoane au murit in raidurile aviatiei pe care barbatul a ghidat-o cu ajutorul unui dispozitiv de urmarire.

In octombrie si noiembrie, fortele aeriene si-au intensificat raidurile in zonele controlate de SI si alte grupari rebele.

In 40 de zile, circa 2.000 de raiduri s-au soldat cu peste 500 de morti, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizatie neguvernamentala care dispune de o retea de militanti si surse medicale pe teren.

La 25 noiembrie, raidurile au vizat in special orasul Raqa (est), "capitala" SI, provocand moartea a 95 de persoane. Bombardamentele aeriene au vizat si islamistii din provincia Alep, pe care acestia o controleaza in mare masura.