Cancelarul german Angela Merkel a subliniat joi ca obiectivul Europei ramane o Ucraina suverana si ca sanctiunile impotriva Rusiei sunt "inevitabile" atat timp cat acest scop nu e atins, scrie AFP.

Liderul conservator a facut aceste declaratii in fata deputatilor din Bundestag cu cateva ore inainte de un summit european la Bruxelles consacrat viitorului relatiei UE cu Rusia.

"Obiectivul actiunii noastre este si ramane o Ucraina suverana si unita teritorial care isi poate decide viitorul", a spus Merkel, precizand ca acest lucru necesita "rabdare si perseverenta".

Angela Merkel, principalul interlocutor european al presedintelui rus Vladimir Putin, a insistat asupra faptul ca Europa cauta in continuare dialogul cu Moscova si ca obiectivul este "cooperarea europeana in materie de securitate cu Rusia, nu impotriva Rusiei".

Aceasta a reafirmat ca nu exista o solutie militara la conflictul ucrainean si a pledat pentru sustinerea politica si economica a Ucrainei, care trebuie la randul sau sa-si "modernizeze economia, sa intareasca statul de drept si sa lupte impotriva coruptiei".