Uniunea Europeana a adoptat, joi, noi sanctiuni vizand Crimeea, interzicand toate investitiile europene, precum si croazierele, pentru a sublinia opozitia sa fata de "anexarea ilegala" a acestei peninsule ucrainene de catre Rusia, informeaza AFP.

UE "a impus importante sanctiuni suplimentare privind investitiile, serviciile si schimburile comerciale cu Crimeea si Sevastopol, cu scopul de a reafirma politica Uniunii, care consta in nerecunoasterea anexarii ilegale a acestora de catre Rusia", a anuntat Consiliul European, care reprezinta cele 28 de state membre, intr-un comunicat.

Aceste noi sanctiuni, anuntate cu cateva ore inainte de inceperea unui summit european la Bruxelles, extind precedentele sanctiuni impotriva Crimeei adoptate de UE in lunile iunie si iulie.

Ele completeaza o serie de masuri luate deja de europeni dupa izbucnirea crizei din Ucraina. Printre acestea figureaza liste cu persoane vizate de interzicerea vizelor si inghetarea averilor in UE, dar si interzicerea finantarii unor importante banci si companii petroliere ruse, intre care si Rosneft.

"Incepand din 20 decembrie, investitiile in Crimeea si Sevastopol sunt interzise. Europenii si companiile stabilite in UE nu mai pot cumpara bunuri imobiliare sau entitati in Crimeea, finanta companii din Crimeea sau furniza servicii conexe", a detaliat UE.

Totodata, "operatorii din UE nu vor mai fi autorizati sa furnizeze servicii legate de turism in Crimeea si Sevastopol". Practic, incepand din 20 martie 2015, "navele de croaziera europene nu vor mai putea face escala intr-un port situat in peninsula Crimeea, cu exceptia cazurilor de urgenta", a precizat UE. Aceasta masura se aplica "tuturor navelor aflate in proprietatea sau sub controlul unui armator european sau aflate sub pavilionul unui stat membru".

Mai mult, UE a interzis exporturile europene de tehnologii si de bunuri din sectorul transporturilor, telecomunicatiilor, energiei, precum si cel al explorarii si productiei petroliere, gaziere si miniere.