Administratia Barack Obama a dispus sanctiuni impotriva a cinci persoane si a sase companii care au oferit combustibil regimului Bashar al-Assad, existand informatii ca transporturi de carburant s-au facut inclusiv prin Romania, scrie The New York Times, citat de Mediafax.

Departamentul american al Trezoreriei a stabilit ca firmele respective au oferit petrol si carburanti Siriei, ajutand regimul Bashar al-Assad in campania militara si incalcand embargoul impus de Statele Unite.

"Atat timp cat regimul nelegitim din Siria comite atacuri brutale impotriva propriului popor, vom incerca sa distrugem retelele de sustinere a fortelor militare si sa intensificam presiunile financiare si economice", a declarat David Cohen, secretarul Trezoreriei responsabil de Combaterea Terorismului si de Informatii Financiare.

Printre companiile introduse pe lista sanctiunilor se numara Abdulkarim Group (cu sediul in Siria), Staroil B.V. (cu sediul in Olanda), Rixo International Trading Ltd si Bluemarine SA (inmatriculte in Elvetia), Maxima Middle East Trading Company si Pangates International Corporation (cu sediile in Emiratele Arabe Unite).

Potrivit unor oficiali americani, transferuri de carburant spre Siria au fost efectuate inclusiv prin Turcia si Romania.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv reteaua sunnita Stat Islamic. Potrivit estimarilor ONU, bilantul conflictului este de 200.000 de morti.