Vladimir Putin le-a promis joi rusilor o iesire din severa criza economica pe care o traverseaza tara in maxim doi ani si a acuzat Occidentul ca se comporta ca un "imperiu" care dicteaza "vasalilor" sai in ce directie sa mearga, scrie AFP.

Putin la conferinta de presaFoto: kremlin.ru

"In scenariul cel mai defavorabil pentru conjunctura internationala, situata ar putea dura doi ani, dar ea s-ar putea corecta inainte", a declarat Putin, in traditionala conferinta de presa de final de an.

Acesta nu si-a schimbat tonul in ceea ce priveste Ucraina unde, a acuzat el, autoritatile din Kiev deruleaza o "operatiune de pedepsire" impotriva rebelilor din est.

Rubla isi reia scaderea

Foarte asteptata de rusi, care se confrunta cu o depreciere sensibila a puterii de cumparare, discursul lui Putin intervine intr-un climat tensionat, dupa un debut catastrofal de saptamana pentru rubla, care s-a devalorizat cu 9,5% luni si cu 7% marti.

Semn ca pietele nu au fost linistite de discursul presedintelui, rubla, care se aprecia la inceputul sedintei de tranzactionare, a reinceput sa se devalorizeze. In jurul orei 08,10 GMT, un dolar valora 61,39 ruble iar un euro 76,07 ruble.

Vladimir Putin se afla intr-o situatie paradoxala, la un an de la inceputul crizei ucrainene. Anexarea Crimeii l-a facut mai popular ca niciodata, cu o cota de incredere peste 80%, si de neevitat pe scena internationala.

Dar Rusia este izolata de sanctiuni, care au slabit rubla, si zguduita de scaderea vertiginoasa a cursului petrolului, principala sursa de venituri a statului. Iar criza actuala, prin amploare si durata, este cea mai delicata cu care se confrunta seful statului, dupa ajungerea la putere, in 1999.

Ajutor pentru banci

Vladimir Putin a acuzat "factori externi" si in primul rand caderea pretului petrolului, dar a recunoscut ca Rusia are partea sa de responsabilitate, deoarece nu a profitat suficiente in anii trecuti pentru a-si diversifica economia, foarte dependenta de cursul hidrocarburilor.

Intr-un interviu publicat joi, ministrul Economiei, Alexei Uilukaiev, s-a aratat mai sever: "Intr-un fel, ne-am pregatit chiar noi aceasta criza. Criza structurala este in parte rezultatul unei economii care nu a fost reformata".

Dar, in fata acestei crize, "vom utiliza masurile pe care le-am utilizat cu succes in 2008", a spus Putin, care nu a anuntat insa nimic concret, asigurand doar ca nu se vor adopta masuri interventioniste.

Cele mai importante declaratii ale lui Putin:

  • Situatia nefavorabila poate continua inca doi ani, dar s-a putea imbunatati repede
  • E nevoie ca autoritatile sa aiba grija de pretul alimentelor
  • Masurile pentru asigurarea stabilitatii financiare trebuie luate mai repede
  • Banca Centrala nu e singura responsabila de situatia actuala
  • Pozitia Rusiei fata de Ucraina ar trebui sa-i faca pe partenerii externi sa inteleaga ca ar trebui sa stopeze ridicarea unui zid
  • Guvernul va trebui sa ia mai multe masuri pentru a rezolva situatia economica
  • Daca Ucraina vrea pace, trebuie sa-si respecte toate regiunile. Kievul a gresit cind a folosit armele in Est
  • Situatia economica din Rusia e in mod clar cauzata de factori externi, mai cu seama pretul petrolului. Cred ca Banca centrala si guvernul iau masurile corecte

  • Daca situatia se va inrautati, va trebui sa ne schimbam planurile. Va trebui sa taiem anumite cheltuieli. Dar revenirea economiei este inevitabila. Cresterea economiei globale va continua, si economia noastra isi va reveni
  • Sper ca dobanda-cheie a Bancii Centrale nu va ramane la actualul nivel in toata acesta perioada
  • Despre NATO: Nu ne-au spus ei dupa caderea zidului Berlinului ca NATO nu se va extinde spre est? Dar s-a intamplat imediat

Context:

Reamintim ca Rusia se afla in cea mai grea situatie economica de cand Vladimir Putin a venit la putere. Rubla s-a prabusit in fata euro si dolarului, capital in valoare de peste 100 miliarde de dolari a plecat deja din tara, bancile si companiile de stat - mai cu seama din sectorul energetic si de armament - sunt supuse unui embargo drastic din partea Occidentului, in urma anexarii ilegale a Crimeei si a intretinerii conflictului din estul Ucrainei. Peste toate s-a suprapus scaderea cu aproape 50% a pretului petrolului, care are un impact decisiv asupra bugetului de stat.