Statele Unite si Cuba vor relua relatiile comerciale, au anuntat miercuri liderii celor doua state, Barack Obama si Raul Castro. Barack Obama le-a transmis cubanezilor, in spaniola: "Todos somos americanos" ("Noi toti suntem americani", referire la celebra replica a lui JFK), potrivit AFP.

UPDATE 23:20 O vizita a presedintelui american Barack Obama in Cuba nu este "exclusa" dupa anuntul istoric privind normalizarea relatiilor intre Statele Unite si Cuba, a anuntat miercuri Casa Alba, relateaza AFP.

"Izolarea Cubei nu a functionat", a declarat presedintele american, intr-un discurs istoric sustinut la Casa Alba, pledand pentru o "noua abordare" a relatiilor bilaterale.

Presedintele cubanez Raul Castro a anuntat miercuri ca a convenit cu omologul sau american "restabilirea relatiilor diplomatice", intrerupte de peste o jumatate de secol.

"Aceasta nu inseamna ca (problema) principala, embargoul american, a fost rezolvata", a adaugat acesta, intr-un comunicat difuzat de presa de stat.

Barack Obama s-a angajat sa examineze impreuna cu Congresul ridicarea acestui embargou strict decretat din 1962 de Statele Unite.

Apropierea dintre cele doua tari vine dupa anuntul unui schimb de prizonieri: un spion american detinut de Cuba si trei cubanezi detinuti in SUA.

"Gerardo (Hernandez), Ramon (Labanino) si Antonio (Guerrero) au ajuns azi in patria noastra", a anuntat Castro, referindu-se la acesti trei agenti care faceau parte dintr-un grup de cinci cubanezi condamnati in 2001 la pedepse grele de inchisoare pentru spionaj.

"Aceasta decizie a presedintelui american merita respectul si recunostinta poporului nostru", a adaugat presedintele cubanez, inainte de a confirma eliberarea "umanitara si unilaterala" a lui Alan Gross.

Washingtonul a conditionat detensionarea relatiilor cu Cuba de eliberarea acestui fost angajat al agentiei americane pentru dezvoltare internationala (USAID), condamnat in 2011 la 15 ani de inchisoare pentru introducerea in insula de material pentru transmisii prin satelit.

Castro a salutat de asemenea sprijinul Vaticanului pentru apropierea dintre cele doua tari, separate doar de 150 km prin stramtoarea Florida si care nu au mai avut relatii diplomatice oficiale din 1961.

Washingtonul a rupt in ianuarie 1961 relatiile diplomatice cu Havana, dupa apropierea revolutionarilor castristi de URSS si confiscarea bunurilor americane.

In aprilie, a avut loc esecul debarcarii exilatilor cubanezi sustinuti de Statele Unite in Golful Porcilor.

In 1962, presedintele John F. Kennedy decreteaza in februarie un embargou comercial impotriva Cubei iar in octombrie intervine celebra criza majora dintre SUA si URSS, dupa instalarea de rachete nucleare sovietice in insula comunista.