Primii 20 miliardari rusi au pierdut circa 10 miliarde de dolari de la inceputul acestei saptamani, una foarte agitata pentru pietele financiare din Rusia, reiese din Bloomberg Billionaires Index, un clasament zilnic exclusivist care evalueaza dinamica celor mai mari averi personale, relateaza agentia Itar Tass.

La nivelul lui 2014, pierderile cumulate ale primilor 20 de magnati din Rusia s-au ridicat la 64 miliarde de dolari. Activele lor totale se ridica la 174 miliarde de dolari.

Potrivit Bloomberg, activele de piata ale coproprietarilor Novatech, Gennadi Timcenko si Leonid Mikelson au scazut cu 7,8 miliarde dolari, respectiv 8,7 miliarde dolari, de la inceputul lui 2014.

Averea fondatorului USM Holding, Alisher Usmanov, s-a depreciat cu 6,8 miliarde dolari de la inceputul anului. Usmanov a pierdut pozitia fruntasa in clasamentele Bloomberg ale miliardarilor rusi, in fata co-fondatorului Renova, Viktor Vekselberg, ale carui pierderi totale sunt estimate la 1,2 miliarde. Averea lui Vekselberg este evaluata la 13,6 miliarde, depasind averea lui Usmanov cu 239 milioane dolari.

Vladimir Lisin, proprietarul majoritar al uzinei metalurgice Novolipetsk, a pierdut 7,5 miliarde dolari in 2014. Coproprietarul AFK Sistema, Vladimir Ievtusenkov,a pierdut 90% din averea sa, sau 9 miliarde de dolari, pe fondul unei anchete foarte mediatizate in privatizarile ilegale din sectorul combustibililor si energiei din Baschiria, o republica federala rusa.

Bloomberg claseaza pierderile coproprietarului SMP-Bank, Arkadi Rotenberg, la 2,3 miliarde dolari.

Oleg Deripaska, coproprietarul UC Rusal, este singurul dintre cei top 20 miliardari rusi care a reusit sa isi mareasca averea in 2014. Pretul actiunilor concernului sau de import-export aluminiu a crescut cu 100% in timp ce averea personala a lui Deripaska a crescut cu 855,5 milioane.

Indexul Bloomberg dedicat averilor miliardarilor evalueaza averile personale ale antreprenorilor plecand de la cotatiile de piata ale activelor lor si conditiile macroeconomice.