Francois Hollande si Angela Merkel, care au discutat marti seara cu presedintii Vladimir Putin si Petro Poroshenko, i-au indemnat pe liderii rus si ucrainean sa reia discutiile si sa "nu mai piarda timpul", a anuntat Palatul Elysee, citat de AFP.

"Discutiile din cadrul grupului de contact trebuie sa se reia la Minsk cat mai curand posibil si sa ajunga la rezultate concrete asupra urmatoarelor puncte, pentru aplicarea lor rapida: o incetare a focului durabila si efectiva, schimbul de prizonieri si imbunatatirea situatiei umanitare in teritoriile controlate de separatisti", se arata in comunicatul Palatului Elysee.

Aceasta discutie intre Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, Petro Poroshenko si Vladimir Putin intervine "inainte de participarea la Consiliul European din 18 decembrie, care va evoca situatia din Ucraina".

Hollande si Merkel "au marcat importanta de a se merge inainte si de a nu se mai pierde timpul, asa cum presedintele Republicii i-a spus-o" lui Vladimir Putin la Moscova, in 6 decembrie.

Pe de alta parte, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a asigurat marti Kievul ca UE ramane unita in fata crizei ucrainene, in ciuda presiunii unor membri favorabili unei atenuari a sanctiunilor impotriva Moscovei.

In conditiile in care ministrii europeni ai Afacerilor Externe urmeaza sa discute relatiile cu Rusia in ianuarie, europenii raman divizati in ceea ce priveste acest dosar.

Anumite tari din Europa de Est pledeaza in favoarea inaspririi sanctiunilor impotriva Moscovei, dar altii, precum Italia, Cipru sau Bulgaria sunt favorabili unei atenuari sau chiar ridicari totale a sanctiunilor.

"Continuam sa ramanem angajati in Ucraina pentru a asigura ca acest conflict se termina cu respectarea totala a suveranitatii si integritatii teritoriale" a tarii, a subliniat Mogherini.

Ea a cerut de asemenea ucrainenilor sa mearga inainte, in conditiile in care absenta reformelor incepe sa irite Occidentul.

"Ramaneti uniti, ramaneti concentrati pe calea agendei reformelor pentru ca aceasta este calea de iesire din acest an teribil", a continuat Mogherini, care a efectuat prima sa vizita la Kiev de la nominalizarea in functie, in august.

Ajungerea acestui fost ministru italian in fruntea diplomatiei europene a iritat o serie de tari din Europa de Est care nu apreciat intentia acesteia de a "relansa dialogul" cu Moscova.

Mogherini este criticata si pentru faptul ca o purtatoare de cuvant a sa este casatorita cu un angajat al unei societati de PR care apara interesele gigantului rus Gazprom.