Jeb Bush, fiu si respectiv frate mai mic a doi fosti presedinti americani, a anuntat marti prima etapa a candidaturii sale la alegerile prezidentiale din 2016, el fiind primul republican care se lanseaza oficial in cursa pentru Casa Alba, transmite AFP.

"Am decis sa explorez activ posibilitatea de a candida la presedintia Statelor Unite", a anuntat el intr-un mesaj pe Facebook, ceea ce corespunde in mod traditional primei etape a unei candidaturi la alegerile primare.

"In ianuarie, intentionez de asemenea sa infiintez un "Leadership PAC", care sa ma ajute sa lansez dialogul cu cetatenii pe cuprinsul Statelor Unite, pentru a discuta despre provocarile cele mai importante cu care se confrunta tara noastra", a scris Jeb Bush. Un comitet "Leadership PAC" permite strangerea de fonduri si finantarea deplasarilor unui politician.

Jeb Bush este fratele mai mic al fostului presedinte George W. Bush (2001-2009) si fiul fostului presedinte George H. W. Bush (1989-1993). El a fost guvernator al statului Florida (sud-est) din 1999 pana in 2007, iar in prezent conduce o fundatie pentru reforma sistemului educativ.

In discursurile sale, Jeb Bush se prezinta drept un republican pragmatic, in special pe tema imigratiei, in care el se opune aripii dure a Partidului Republican, ostila reglementarii situatiei celor fara acte.

De mai multe luni, el afirma in mod deschis ca reflecteaza la ideea de a se lansa in cursa pentru alegerile primare republicane, care vor debuta la inceputul anului 2016, in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2016.

Insa, spre deosebire de alegerile primare la democrati, unde Hillary Clinton este in acest stadiu considerata favorita, in tabara republicanilor cursa este deschisa.

Peste zece candidati seriosi intentioneaza sa se prezinte, indeosebi guvernatorul statului New Jersey (est) Chris Christie, fostul guvernator Mike Huckabee si senatorii Rand Paul, Ted Cruz si Marco Rubio.