Talibanii pakistanezi au comis marti cel mai sangeros atac terorist din istoria tarii, asupra unei scoli unde invata copii ai militarilor, ucigand 141 de persoane, dintre care 132 elevi, pentru a se razbuna in fata ofensivei recente a armatei in bastioanele lor, scrie AFP.

Atacul de la Peshawar (nord-vest), care s-a terminat dupa aproape sapte ore de lupte cu moartea a sase atacatori, s-a derulat sub ochii ingroziti ai pakistanezilor, in fata relatarilor supravietuitorilor despre modul in care talibanii treceau din clasa in clasa pentru a ucide copii uneori in varsta de doar 10 ani.

Atacul a fost revendicat de Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare rebela islamista din tara si autoarea atacului impotriva lui Malala, in 2012.

Asaltul a inceput in jurul orei locale 10,30 (05,30 GMT) dupa ce sase talibani deghizati in militari au atacat scoala, situata la periferia orasului.

Aproape 500 de elevi, majoritatea cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani, se aflau in cladirea aleasa de TTP deoarece "copiii mai multor grade inalte ale Armatei studiaza aici", dupa cum a explicat pentru AFP Muhammad Khurasani, un purtator de cuvant taliban.

Potrivit martorilor, talibanii au declansat o vanatoare din clasa in clasa, pentru a ucide copiii. Pe patul de spital, unul dintre supravietuitori, Shahrukh Khan, 16 ani, a povestit cum talibanii cautau copiii si sub banci pentru a-i ucide.

Culcat la sol, a descris imaginea unui taliban "cu cizme mari, negre" care ciuruia elevii cu gloante si cum s-a crispat de durere, dar a reusit sa nu tipe atunci cand a primit doua gloante in picioare, facand pe mortul. Dupa ce a asteptat mult timp sa fie impuscat, cu ochii inchisi, si-a pierdut cunostinta pentru a se trezi in mod miraculos la spital.

Potrivit armatei, atacatorii, toti cu veste incarcate cu explozibil, munitii si hrana pentru mai multe zile, "nu aveau nicio intentie sa ia ostatici" deoarece au tras "de maniera aleatorie in oameni imediat ce au intrat in scoala". Armata a evocat posibilitatea ca atacatorii sa fie arabi sau uzbeci, sugerand o participare a combatantilor externi ai miscarii al-Qaeda alaturi de cei ai TTP.

Fortele de ordine au preluat usor usor controlul asupra scolii pe masura ce talibanii au fost ucisi sau s-au detonat, inainte de a anunta sfarsitul tragediei si moartea a sase talibani cu putin timp inainte de ora locala 18,30 (13,30 GMT).

Bilantul este ingrozitor: in afara talibanilor, atacul s-a soldat cu 141 de morti, dintre care 132 copii, si 124 de raniti, dintre care 121 copii. Un trist record care il depaseste pe cel al atentatului soldat cu 139 de morti in octombrie 2007 la Karachi (sud), la revenirea in tara a fostului premier Benazir Bhutto.

-------------------

Evenimentele de marti:

UPDATE 6: Fortele de ordine verifica daca talibanii au lasat bombe in urma lor

UPDATE 5: Politia Peshawar a confirmat pentru AFP ca atacul s-a incheiat si toti militantii talibani sunt morti.

UPDATE 4: Cel putin 130 de persoane, majoritatea copii, au fost ucise in atac. Majoritatea copiilor au fost impiscati in cap, a spus Ministrul Informatiei Mushtaq Ghani, citat de AFP.

UPDATE 3: Un reprezentant al talibanilor a anuntat ca e vorba de "o razbunare" dupa ce fortele guvernamentale le-au atacat familiile

UPDATE 2: Cel putin 126 de persoane, dintre care 84 de copii, au murit, potrivit Reuters.

UPDATE 1: Cel putin 12 persoane au murit si 40 au fost ranite, transmite Reuters citand surse spitalicesti.

Un jurnalist al agentiei de presa aflat la fata locului a afirmat ca a auzit focuri de arma din interiorul scolii in timp ce militari au inconjurat cladirea. Ambulante transporta copii raniti la spital.

"Eram in fata scolii si dintr-o data au inceput impuscaturile. Era haos peste tot si se auzeau tipetele copiilor si cadrelor didactice", a declarat Jamshed Khan, un sofer de autobuz scolar.

Oficiali militari au declarat ca cel putin sase barbati inarmati au intrat in Scoala Publica Militara. Se crede ca in interiorul cladirii sunt 500 de studenti si profesori.

Atacul a fost imediat revendicat de Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP), principalul grup rebel islamist din tara, ca raspuns la ofensiva miitara asupra miscarii intr-o zona din apropierea orasului Peshawar, a spus pentru AFP, Muhammad Khurasani, un purtator de cuvant al insurgentilor.