Atacatorul care tine in jur de 15 ostatici intr-o cafenea din Sydney a fost identificat de politie ca fiind un cleric islamist, iesit din inchisoare pe cautiune, dupa ce a fost acuzat de complicitate la crima. Man Haron Monis, un pretins seic, a fost gasit vinovat si de agresiune sexuala si redactarea si trimiterea unor scrisori de amenintare, relateaza Reuters. Suspectul are varsta de 49 de ani si a primit azi politic in Australia in 1996.

Man Haron Monis, atacatorul din SydneyFoto: Captura YouTube

"Nu exista niciun motiv operational pentru ca numele atacatorului sa fie secret", a declarat o sursa din politie pentru Reuters.

Monis, cunoscut si sub numele de Sheikh Haron, a fost acuzat anul trecut de complicitate la uciderea fostei sale sotii, care a fost injunghiata si apoi arsa intr-un bloc de apartamente din Sydney.

Seicul a fost gasit vinovat in 2012 de trimiterea unor scrisori de amenintare pentru opt familii ale unor soldati australieni omorati in Afganistan, potrivit presei locale.

La inceputul acestui an, Monis, care s-a descris ca un "tamaduitor spiritual", a fost acuzat de agresiune sexuala dupa ce a atacat o femeie in 2002.

Haron Monis a scris duminica pe site-ul sau ca "Islamul este religia pacii. Din acest motiv musulmanii lupta impotriva opresiunii si a terorismului impus de SUA si aliatii sai, incluzand Marea Britanie si Australia. Daca ramanemi tacuti in fata criminalilor nu putem avea o societate pasnica. Cu cat te lupti mai mult cu crima, cu atat mai linistit esti. Islamul vrea pace pe pamant si din acest motiv musulmanii vor sa opreasca terorismul Americii si al aliatilor acesteia. Cand vorbesti impotriva crimei ai facut inca un pas catre pace".

Potrivit The Independent, intr-un video postat pe contul sau de Youtube, Haron apare tinand o pancarda pe care scrie "Am fost torturat in inchisoare pentru scrisorile mele politice.

Pe contul sau de Twitter, Haron a postat numeroase mesaje pentru sustinerea "Echipei Islamului" si a criticat australienii "rasisti si teroristi"