Mai presus de lege - despre tortionari si complici ai CIA

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Luni, 15 decembrie 2014, 13:53 Actualitate | Internaţional

Dani Rockhoff
Foto: HotNews.ro
A fost nevoie de peste un deceniu pentru ca adevarul despre abuzurile agentiilor de securitate americane, mereu contestat de administratia George W. Bush, sa iasa la lumina. Rezultatul este un Raport al Senatului american, care se intinde pe 6.700 de pagini, cu 38.000 de note de subsol si care este clasificat. Pentru opinia publica au fost declasificate 500 de pagini, pe parcursul carora texte, identitati de persoane si nume de tari au fost innegrite, cu o grija acribica fata de sfera privata si ceea ce se considera, in continuare, secret de stat.

Sansele ca vinovatii si complicii lor la crime si abuzuri fara precedent sa fie trasi la raspundere si pedepsiti sunt insa foarte mici. Se pare ca lupta impotriva terorismului ii situeaza pe unii mai presus de lege.

ONU si nenumarate organizatii active pentru drepturile omului, de la Amnesty International, pana la Human Rights Watch, cer ca responsabilii de torturile practicate de CIA asupra unor detinuti, unii dintre ei ilegali, sa fie anchetati. "Dupa dreptul international, SUA sunt obligate sa ceara socoteala celor responsabili", a spus Ben Emmerson,  raportorul special al ONU pentru combaterea terorismului si drepturile omului, citat de Spiegel online
 
Juristul britanic a mai adaugat ca "statele nu pot lasa pur si simplu nepedepsiti pe cei vinovati de astfel de faradelegi grave". Declaratia a fost facuta dupa publicarea Raportului Senatului american, cu privire la metodele de tortura practicate de CIA.

"Informatiile" puse in slujba torturii

Istoria omenirii e o succesiune de acte de cruzime. Daca in zorii istoriei exista scuza primitivismului, iar in regimurile autoritare cea a tiraniei unor despoti, ce scuza poate fi invocata in secolul XXI pentru torturile fizice si psihice practicate in tari considerate modele de civilizatie si democratie? Teoretic, nici una. Practic, se invoca ratiunea majora a luptei impotriva terorismului. Statele Unite sustinute de aliatii sai o duc de 13 ani, iar rezultatele nesatisfacatoare par a justifica orice metoda si orice abuz de forta.

"Studiul Comitetului asupra Programului de detentie si interogare al Central Intelligence Agency (CIA)" a fost intocmit de un comitet ales din Senatul american, specializat pe probleme de "informatii". Aprobat in decembrie 2012, studiul a avut nevoie de inca un an si jumatate pentru adaptarile in scopul publicarii si de inca 8 luni pentru reviziile in scop de declasificare a acestei variante prescurtate a lui. Prefata este semnata de Dianne Feinstein, presedinta Comitetului.

"Aceasta actiune a marcat incununarea unui efort monumental, care a inceput oficial prin decizia Comitetului de a initia studiul in martie 2009, insa care isi are de fapt radacinile intr-o investigatie inceputa in decembrie 2007, ce privea distrugerea de catre CIA a casetelor video cu inregistrarile interogarilor CIA facute asupra detinutilor", precizeaza Feinstein. Lectura celor 499 de pagini "comprimate" ale studiului "dat la liber" e terifianta sub aspectul metodelor de tortura practicate asupra detinutilor ilegali si al ineficientei lor in combaterea fenomenului terorist. http://www.intelligence.senate.gov/study2014/sscistudy1.pdf  
S-a torturat in ascuns in carceri din SUA, dar si din alte tari, inclusiv europene. Printre acestea s-ar afla si Romania, desi nici Ion Iliescu si Traian Basescu, presedinti de stat in intervalul de timp analizat in raport, par a nu fi stiut nimic.

Intre 2002 si 2008, practicile de tortura a detinutilor suspectati de CIA de terorism au devenit din ce in ce mai sofisticate, din ce in ce mai crude. Cu ajutorul unor specialisti si psihologi care au incasat milioane de dolari, metodele aplicate au fost menite sa nu lase urme fizice semnificative pe corpurile victimelor, insa sa ii umileasca, sa-i demoralizeze, sa le infranga identitatea si vointa, supunandu-i la teste de rezistenta fizica si psihica de necrezut.

Iata cateva dintre metode:
 • Waterboard-ingul, care inseamna ca detinutilor li s-a turnat atata apa pe gura, silit, pana cand acestia aproape s-au inecat. Tratamentul a fost aplicat uneori in serie, pana cand subiectii au lesinat.
 • Control rectal violent si hranire silita, proceduri care in cazul a doi detinuti a condus la ranire grava.
 • Soc termal - detinutii erau cufundati in recipiente cu apa rece ca gheata. Unul dintre acestia, scos dupa un timp total inghetat, abia a fost in stare sa articuleze un sunet.
 • Tipete ale unui membru al familiei. Cu aceasta metoda s-a incercat obtinerea unei marturii de la familia suspecta de terorism a unui handicapat mental, care a fost retinut, incarcerat si inregistrat in timp ce tipa dupa ajutor, fara a fi avut vreun amestec intr-o actiune ilegala.
 • Amenintari de violare si taiere a capului mamei detinutului suspect, facute de agenti CIA.
 • Ruleta ruseasca - jucata de un agent CIA cu un detinut caruia i-a tinut pistolul la cap si a tras.
 • Dusuri de gheata - detinutul "din greseala" Gul Rahman a fost pus sa faca astfel de dusuri fara pantaloni, imbracat doar cu un pulover. Apoi a fost dus inapoi in celula si legat in lanturi culcat, de podeaua rece. El a murit in urma socului termic, inghetat.
 • Lipsire de somn, pana la stadiul halucinatoriu - unii detinuti nu erau lasati sa dorma pana la 180 de ore continuu. Ca urmari, apareau simptome paranoide si halucinatii
 • Responsabilitatea colectiva (kin liability) - se refera la principiul impartasirii vinei unui membru al familiei de catre intreaga familie a acestuia. Unii oameni au fost retinuti de CIA doar pentru ca agentii sperau ca astfel sa mareasca presiunea asupra unui membru suspect. Acest principiu a fost, in istorie, o masura represiva a regimului nazist. In 3 august 1944, Heinrich Himmler sef al politiei si SS-ului din Reich-ul german, declara programatic: "Apoi vom introduce o totala raspundere colectiva, in spiritul careia am actionat si pana acum".
In frenezia lor orientata spre obtinerea de informatii sau marturisiri, agentii CIA luau unii detinuti din spital, inca in stare de narcoza, ducandu-i in camera de detentie, unde acestia se trezeau in soc si dezorientati. Altora li se refuza mersul la toaleta si li se puneau pampersi. Amenintarea cu moartea si inchiderea timp de cateva zile in sicriu a fost o alta procedura aplicata in centrele de detentie ale CIA.

Atarnarea de brate care ii erau legate de o bara fixata in tavan, simularea strangularii sau a unor executii, ca si batai ale unor detinuti al caror cap era acoperit cu cagula, ca sa nu-i vada pe cei cinci agenti agresori, (asa-numitul "Hard Take Down") sunt alte exemple de tratamente cu scop "informativ".

Umilire sexuala - prin interogari insotite de obligatia de a urina silit in prezenta unor agente CIA, prin urmare a unor persoane de sex feminin -, interdictia de a se spala sau a-si spala rani care se infectau vazand cu ochii, clisme fortate si continuarea torturii, in ciuda faptului ca retinutii interogati au fost imediat dispusi la colaborare, sunt alte practici mentionate in studiul Comisiei din Senatul SUA. 

Dinte pentru dinte

"Fiecare fapt raportat se bazeaza pe acte, depese si alte date ale CIA", declara senatoarea Dianne Feinstein, presedinta Comisiei.  Aceasta n-a fost pana acum foarte critica la adresa serviciilor secrete ale SUA, tinand chiar partea NSA (National Security Agency), in masiva colectare de date a acesteia.

Insa retinerea senatoarei a durat pana cand s-a aflat, in martie 2014, ca serviciile secrete au interceptat inclusiv computerele la care lucrau membrii Comisiei. Iar sapatamana trecuta, Feinstein a intrat intr-un dur schimb de replici via Twitter cu seful CIA, John Brennan, caruia ea i-a demontat toate afirmatiile referitoare la "utilitatea informatiilor" obtinute prin torturi, inclusiv in prinderea lui Osama bin Laden.

Joi, Brennan a incercat sa prezinte intr-un context emotional angajatilor sai si presei convocate in foaierul CIA de la Langley rostul atrocitatilor comise de specialistii in interogari. Pe peretii foaierului erau atarnate 111 stele negre, una pentru fiecare agent CIA ucis in misiune. Si detinutii la care se refera Raportul sunt in numar de 119. Cum s-ar zice, "dinte pentru dinte". Iar Brennan nu s-a dezis de patos nici prin justificarea actiunilor ce au urmat fatidicului 11 septembrie 2001, care nu mai trebuia sa se repete. "Niciodata, ne-am jurat atunci, niciodata".

Brennan a ajuns sef la CIA doar in 2013. El admite ca unele practici au fost "oribile", insa ar fi fost inregistrate succese cu asa numitele  "Enhanced Interrogation Techniques" (EITs), adica practici sporite de interogare. Prin eufemismul EITs, seful CIA evita cuvantul "torturi" si plaseaza in acceptabil si derizoriu din punct de vedere legal faptele unor angajati ai agentiei si al persoanelor insarcinate cu realizarea lor. Acestea, in opinia lui Brennan, doar "au incercat sa faca tot posibilul".

Justitia, incotro?

Practic, Curtea Internationala de Justitie de la Haga ar fi institutia chemata sa faca dreptate si unde sa se intenteze proces tortionarilor CIA. Insa SUA se opun autoritatii acestei instante de judecata, nesemnand statutul Curtii. Mai mult chiar: in 2002, in Statele Unite s-a adoptat legea care permite presedintelui SUA sa-si elibereze cetatenii care trebuie sa raspunda in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Legea a fost promulgata chiar de presedintele american in timpul mandatului caruia au avut loc torturile: George W. Bush.

Bush junior a fost "comandantul suprem" in razboiul contra terorismului si presedinte al SUA intre 2001 si 2009. Nici azi Bush nu regreta ce s-a intamplat in toti acesti ani, iar la aparitia Raportului despre interogari, a laudat CIA. Dick Cheney, fost vicepresedinte al SUA s-a pronuntat deschis pentru tortura, ca metoda de interogare, pentru ca astfel ar putea fi impiedicate "ulterioare atacuri in masa" asupra SUA.

Alt responsabili politici sau institutionali sunt Donald Rumsfeld, fost ministru al Apararii (2001-2006), Condoleezza Rice -fosta consiliera pe probleme de securitate nationala (2001-2005) si fost ministru de externe (2005-2009)-, John Ashcroft -fostprocuror general (2001-2005)-, sau George Tenet, sef al CIA intre 1997 si 2004. In timp ce acestia se aflau in functie, au dat unda verde diverselor proceduri de interogare, ca "waterboarding", privarea de somn, "folosirea insectelor", "inmormantarea mimata".

Parlamentarul german Jürgen Trittin, fost ministru si membru al Comisiei pentru Externe din Bundestag este de parere ca practicile de tortura ale CIA trebuie sa aiba consecinte legale si in afara teritoriului SUA. Trittin crede ca si responsabilii din Europa trebuie sa fie urmariti penal, caci inchisori secrete ale CIA au existat in mai multe tari est-europene.

"Este timpul sa inceapa ancheta si sa fie trasi la raspundere penala complicii de aici, din Europa", a declarat Jürgen Trittin pentru Spiegel online. http://www.spiegel.de/politik/ausland/cia-folter-trittin-will-juristische-verfolgung-von-mittaetern-in-europa-a-1007946.html "Faptul ca in mod evident au existat inchisori secrete in Polonia, Lituania si Romania nu poate sa ramana fara consecinte juridice", a adaugat el.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

4007 vizualizari

 • +10 (26 voturi)    
  so what? (Luni, 15 decembrie 2014, 14:10)

  Gicu2 [utilizator]

  constat cu tristete ca occidentul (in principal UE) uita ca asociatii celor torturati au omorat peste 5000 de oameni la 9/11. probabil pentru ca asta s a intamplat undeva peste ocean. atentatele din europa au fost oricum de mai mica amploare.
  vad ca lumea le plange de mila celor torturati, uitand ca aceiasi oameni nu ar fi ezitat sa se arunce in aer imbracati cu 10 kg de semtex, in mijlocul celei mai aglomerate piete.
  probabil ca cetatenii vest europeni, care au un pacifism comparabil doar cu cel al locuitorilor planetelor indepartate din romanele lui asimov (unde violenta era la fel de rara ca si parlamentarii cinstiti de la noi) si ar dori ca asociatii teroristilor sa fie intrebati despre localizarea sefilor la o cafea, la un ecler, eventual sa fie rugati frumos sa dezvaluie unde le sunt sefii. ca sa li se trimita o felicitare....
  • -2 (8 voturi)    
   atentatele au fost inside job,din pacate inca mai (Luni, 15 decembrie 2014, 20:33)

   wolfie [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

   sunt oameni care mai cred ca niste barbosi au fost in stare de asa ceva . Daca nu stiati USA este cea mai avansata tara de pe Terra cu institutii de aparare ca NSA sau NORAD,CIA,FBI. Nu zboara o musca fara ca ei sa stie si voi vreti sacredem grozavia cu barbosii?

   Arabii aia au fost luati cu japca de pe strada , familia nu stie nimic de ei, fara proces si nevinovati cum v-ati simti?
 • +12 (26 voturi)    
  Teroare (Luni, 15 decembrie 2014, 14:16)

  Martinezu [utilizator]

  La ora actuala se desfasoara o actiune de retineri de ostateci in Australia. In stfel de cazuri lucrurile se cam sfirsesc rau pentru unii ostateci.
  Nu iau aici in considerare drama prin care trec aia care totusi scapa.
  Banuiesc insa ca nici unul dintre cei care scapa nu mai priveste tortura din inchisorile CIA ca fiind inoportuna.
  Ba mai mult , cred ca nici macar teroristii nu se sperie foarte tare de acea tortura.

  Poate pe de o parte nu se sperie pentru ca pe ei nu ii sperie astfel de actiuni cata vreme nu se sperie ca poarta o centura cu explozibili.
  Poate pe de alta parte , acesti asa numiti teroristi, ei nici nu mai sint oameni decit la infatisare.
  Cu astfel de “animale” cum oare ai putea sa tratezi? Am pus in ghilimele animale, pentru ca as face un deserviciiu animalelor salbatice in aceasta urita comparatie.

  Ok, se infiereaza metodele dure si tortura. Nu se propune insa nimic in schimb.
  Stau asa si ma gindesc, ca peste 10-20 de ani, cind interviurile se vor desfasura cu aer conditionat in camere de hotel decente, vor fi niste organizatii care vor cere mai multa atetie acelor oameni, sa li se acorde macar un fresh de portocale la miezu zilei .
  • -5 (21 voturi)    
   eh (Luni, 15 decembrie 2014, 14:22)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Tortura este justificată? asta ne zici?
   • +4 (8 voturi)    
    du-te (Luni, 15 decembrie 2014, 16:32)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    si intreqba la sediul kgb si vezi ce raspuns primesti, asa neoficial, la o votca mica, dar ai grija cum vorbesti, sa nu afli pe pielea ta cea groasa de trol cum e cu tortura nejustificata.
 • -7 (21 voturi)    
  they (Luni, 15 decembrie 2014, 14:21)

  Mazeta [utilizator]

  Tortura s-a practicat de la începuturile umanității. Ține de firea noastră animalică (deși puține animale sunt atât de crude cu semenii lor).

  Noutatea constă în faptul că pentru prima data în istorie tortura este practicată de o țară care vrea să dea tututor celorlalte țări lecții de democrație și de respectare a drepturilor omului.
 • +7 (15 voturi)    
  treaba sta cam asa: (Luni, 15 decembrie 2014, 15:08)

  Bittick [utilizator]

  te duci in jungla si dai nas in nas cu un leu. Intrebare: ce faci, ii explici leului ca nu este civilizat sa plescaie cand iti mesteca carnea si oricum nu este legal sa te omoare sau pui mana pe pusca si-i trimiti un glonte intre ochi?...
  • -2 (12 voturi)    
   treaba sta cam asa: (Luni, 15 decembrie 2014, 15:34)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   Ce cauti in teritoriul leului?
  • -3 (11 voturi)    
   Treaba nu sta asa cum ai prezentat-o tu, ba (Luni, 15 decembrie 2014, 15:36)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   pe dos: dai nas in nas cu leul, daca te ataca, ii tragi glontele in cap, OK, dar nu-l tii atarnat de coada si-l afumi cu fum de ardei sa spuna unde sunt ceilalti lei si cum au complotat sa te atace pe tine si pe familia ta.
   • +2 (10 voturi)    
    Pe față (Luni, 15 decembrie 2014, 15:59)

    valli [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

    Ba il tii pina îi extermini pe toți dacă sunt teroriști.
    Tu știi despre ce se vorbește sau te crezi la AnimalPlanet ?
    • +1 (1 vot)    
     Ii tii e una, ii torturezi e alta! si raportul (Marţi, 16 decembrie 2014, 11:11)

     dbdb [utilizator] i-a raspuns lui valli

     arata ca unii dintre "teroristi" nu prea erau teroristi, ci doar niste amarati care au fost torturati sa scoata secretele pe care, de fapt, nu le stiau.
 • +8 (10 voturi)    
  Teroristi (Luni, 15 decembrie 2014, 15:24)

  airwave [utilizator]

  Teroristii nu sunt combatanti inamici. Prin urmare, nu se bucura de protectia conventiilor internationale privind tratamentul prizonierilor de razboi.
  Avind in vedere efectele actelor lor (intamplate sau potentiale), as vota intotdeauna pentru un partid care ar promite inasprirea masurilor.
  Sunt curios cati dintre socialisto-liberalii din ziua de azi stiu despre unele actiuni ale armatelor (democratice) britanice sau americane din al doilea razboi mondial impotriva combatantilor, prizonierilor sau civililor germani sau japonezi. Da, stiu, "era razboi". Si nu zic nimic de tratamentul spionilor sau "teroristilor", nici nu zic ceva de ce au facut sovieticii in timpurile alea.

  Care ar fi alternativa? "Carpet bombing" peste orase, zi si noapte, precum a patit Germania?
 • +10 (12 voturi)    
  Avem de toate, vrem teroristi (Luni, 15 decembrie 2014, 16:10)

  valli [utilizator]

  Oare știe Dani Rockhoff ce spun convențiile internaționale despre teroristi, despre cei care atacă civili nevinovați sau militari în spatele frontului fără să poarte uniforme? Eu știu că pot fi deferiți în timp de război tribunalelor militare care-i condamnă în toate țările la pedeapsa capitală iar până atunci dacă se pot extrage informații din ei se extrag. E vorba de război pe viață și pe moarte, vezi ce fac băieții ISIS în Irak între fascismul musulman și democrații iar noi suntem în prima linie. Dani Rockhoff e un idiot util în fustă ca atâția alții care au susținut și fascismul și comunismul la începuturi și care urăște în subconștient urăște democrația libertățile și responsabilitățile sale.
 • -3 (13 voturi)    
  Asemenea practici infame nu au dat rezultate... (Luni, 15 decembrie 2014, 16:38)

  Excelsior [utilizator]

  ...insa au marit numarul de nebuni fundamentalisti.
  So...nu mai incercati sa gasiti justificari unei prostii.
  • +2 (6 voturi)    
   vax (Luni, 15 decembrie 2014, 18:12)

   airwave [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   Or fi marit numaru' ca s-au gasit tot felul de "luptatori pentru drepturile omului" sa faca scandal si sa se planga de inumana CIA care tortureaza teroristi.
   Pana si asta arata superioritatea democratiei asupra terorismului - poti sa faci scandal, poti sa ceri documente, poti sa te dai in stamba si sa nu risti sa te pomenesti cu vreo bomba sau vreo rafala.
  • +1 (1 vot)    
   Excelsior (Miercuri, 17 decembrie 2014, 6:15)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui Excelsior

   Să presupunem că tu ţii intr-o inchisoare un şef de celulă Al-Quaida care ştie cine i-s şefii şi subordonaţii (că a luptat cu ei în Afganistan in anii 80) şi cam ce atentate cu maşini capcană se plănuiesc în următoarele 3 luni să zicem în Kandahar sau în Kabul.

   Ce faci? Il chemi la interogatoriu şi-i pui un pahar cu apă în faţă sau îl întrebi dacă fumează?
   Faci apel la conştiinţa lui, că vor arunca în aer femei şi copii într-o piaţă din Kandahar?
   Il ameninţi că îl dai pe mîna justiţiei şi va încasa 25 de ani de puşcărie?
   Ştii ce-ţi va răspunde?
   Insha'Allah adică facă-se voia Domnului. Poţi să ameninţi cu puşcăria, adică cu excluderea din societate pe unul care îţi împărtăşeşte setul de valori şi care vrea să trăiască în societatea de consum. Dar ce vă faceţi domnule Excelsior şi dumneavoastră tovarăşa Dani Rockhoff cu unul care nu dă doi bani pe valorile noastre, mai mult, el vrea să distrugă acest gen de societate şi să o oblige pe tovarăşa Rockhoff să stea la cratiţă, să facă o târlă de copii şi să nu ştie să scrie şi să citească. Înţeleg că e rău waterboarding-ul şi ruleta rusească şi că nu trebuiau folosite pentru că încalcă drepturile omului! Ok, dar atunci domnule Excelsior şi tov. Rockhoff spuneţi-ne şi nouă care e soluţia că ceasul ticăie şi sar în aer copii ăia din piaţa din Kabul care n-au nici o vină...Bun, călăii de la CIA sunt nişte WASP-i idioţi şi Ku-Klux-işti, dar voi deţinătorii adevărului absolut de ce nu veniţi cu soluţia miracol?
 • +6 (10 voturi)    
  da (Luni, 15 decembrie 2014, 16:39)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  niciodata congresul american nu va semna o lege care ar da dreptul unei asa zise curti de justitie, compusa din judecatori nealesi, numiti din tari ca libia, venezuela, coreea de nord si alte virfuri ale dmocratiei, sa condamne cetateni americani. Cit depre onu, hrw si alti paraziti absolut nociv, ce sa mai vorbim. Altfel, razboiul se duce cu mijloace care iti permit sa-l cistigi, desigur teroristii, pardon, ''insurgentii'' sau ''militantii'' sau uom o fi ''corect'' sa-i numesc, ar trebui pusi la masa, la somn de voie si intrebati: mohamed dear, ai de gind sa pui bomba sa omori americani, cu raspunsul: nu boss, io, se poate masa ceva, eu iubesc la america, dupa care sa li se dea drumul, eventual si cu o indemnizatie si scuze pentru deranjul provocat.
 • +5 (7 voturi)    
  Dani Rockhof (Luni, 15 decembrie 2014, 17:27)

  Centurion [utilizator]

  tine mortis sa fie interesanta si pe "firul rosu trasat de partid" cum se spunea pe vremuri. O supusa umila a Mainstreamului occidental de salon stangist.
  Conteaza doar obtinerea de informatii dela acesti criminali primitivi. Cu aceste informatii s-a reusit salvarea vietilor a sute de oameni nevinovati stimata doamna. Puteau fi si rudele Dv. apropiate printre ei.
  Also, hören Sie mal auf mit diesem Mist.
 • +3 (9 voturi)    
  Guantanamo? (Luni, 15 decembrie 2014, 17:33)

  Decebals [utilizator]

  Articolul acesta confirma prezenta coloanei a 5ea rusesti, Rozoff,Rognoff, Shitnoff all Putin,s ars lickers.

  Ma mir ca individa asta nu mentioneaza ce se intampla in Rusia.

  Taci din gura si uita-te la tine in ograda.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă