O luare de ostatici a avut loc, luni, intr-o cafenea din centrul orasului Sydney, insa numarul acestora nu este cunoscut. O operatiune a politiei este in curs de desfasurare la aceasta ora. Cafeneaua a fost inconjurata de fortele de ordine, iar un steag islamic negru, cu un text scris in limba araba, a fost arborat la o fereastra a cafenelei. Banca centrala a Australiei, aflata in apropiere, a fost inchisa. Martorii au declarat ca au auzit focuri de arma.

Luare de ostatici in SydneyFoto: Captura Youtube.com

Ora 11:17 Politia australiana monitorizeaza platformele de social media pentru solicitari ale atacatorilor

Politia australiana a anuntat luni ca monitorizeaza pe platformele de social media presupuse solicitari ale atacatorilor, postate de persoanele luate ostatice, transmite Reuters. Autoritatile mai arata ca "situatia este restransa intr-o singura zona".

Postul Network 10 a relatat ca doua femei tinute ostatice au sunat din partea atacatorului, si ca acesta ar fi transmis prin intermediul lor ca in oras sunt ascunse doua bombe. Postari pe platformele de social media facute de presupusi ostatici sustin ca atacatorul vrea sa vorbeasca direct cu premierul Tony Abbott.

"Aceasta reprezinta o parte a raspunsului nostru tactic cu privire la modul in care abordam aceasta situatie", a declarat vice comisarul sef al Politiei din Sydney, Catherine Burn.

Postul de televiziune Channel Ten a anuntat ca barbatul inarmat a cerut un steag al organizatiei Statul Islamic (SI) si a afirmat ca patru bombe au fost plasate in diverse locuri, transmite Mediafax.

Politia nu a confirmat aceste informatii.

Channel Ten a precizat ca a vorbit "in mod direct" cu doua dintre persoanele retinute in cafenea, situata in Martin Place, o piata pietonala din cartierul de afaceri din Sydney.

"Ele confirma doua revendicari ale autorului luarii de ostatici", a anuntat postul intr-un mesaj postat pe Twitter. "Vrea sa i se aduca direct in cafenea steagul SI. A doua revendicare este sa stea de vorba cu premierul", precizeaza televiziunea.

Cele doua persoane "afirma ca exista patru bombe, doua la Lindt Cafe si doua altundeva in cartierul de afaceri din Sydney", a adaugat postul.

Ora 9:06 Cinci persoane au iesit in fuga din cafeneaua din Sydney in care un barbat inarmat tinea luni mai multi ostatici si in care a fost desfasurat un steag islamic, au anuntat politia si un jurnalist AFP.

Initial, trei persoane au iesit din cafeneaua Lindt Chocolate Cafe in care a inceput, in urma cu peste sase ore, luarea de ostatici, in Martin Place, o piata pietonala situata in centrul de afaceri din Sydney, a anuntat politia.

La putin timp dupa aceea, doua femei au iesit in fuga din cladre, anunta un jurnalist AFP.

Ora 7:52 Cel care a luat ostatici este un barbat inarmat, iar politia australiana se afla in contact cu acesta.

Martin Place, o piata din cartierul de afaceri din Sydney, a fost inchisa circulatiei si un numar mare de politisti a inconjurat Lindt Chocolate Cafe.

Premierul australian Tony Abbott a anuntat ca a convocat de urgenta Comitetul National de Securitate dupa luarea de ostatici. Politia a confirmat ca o operatiune este in curs de desfasurare, fara a oferi alte informatii.