Doua mari confederatii sindicale italiene au declansat vineri o greva generala de opt ore impotriva reformelor economice si sociale ale lui Matteo Renzi, pe care premierul italian incearca sa le impune intr-un ritm rapid, pentru a scoate tara din criza, scrie AFP.

Pentru 50 de manifestatii sunt prevazute in multe orase italiene, in cadul acestei greve care a inceput la ora 10.00 si se termina la ora 18.00.

Greva a fost lansata in urma apelului celor de la CGIL (stanga), principala confederatie sindicala italiana, si a celor de la UIL (moderati), a treia cea mai importanta.

O alta confederatie, UGL (dreapta), mai mica, se va alatura miscarii, in timp ce cei dela CISL (catolici), a doua confederatie ca importanta in Italia, nu s-a asociat, considerand ca protestul, in contextul actual, ar fi contraproductiv si ar trebui mai bine propus "un mare pact social".

Multe sectoare din public si privat vor fi afectate de aceasta greva, care se manifesta cel mai puternic in transporturi,

Zeci de zboruri au fost anulate sau reprogramate, pe principalele aeroporturi ale tarii, in timp ce tansportul in comun va asigura serviciul minim garantat prin lege, la orele de varf, insa va stationa in restul zilei.

Pentru a atenua impactul, Roma a dat drumul in centrul orasului tuturor vehiculelor, nu doar celor cu permis special.

Principala tinta a nemultumirilor sindicale ramane "Jobs Act", reforma pietei muncii pentru incurajarea angajarilor. Legea, adoptata saptamana trecuta, prevede facilitarea concedierilor si reducerea drepturilor si protectiilor pentru angajati in primii ani de contract.