La 27 de ani de cand democratia e la putere, Coreea de Sud a devenit locul unor campanii electorale galagioase, al unui vibrant protest cultural si al diverselor publicatii care acopera intregul spectru politic. Este unul dintre locurile unde oamenii nu trebuie intrebati de doua ori in legatura cu opiniile lor. Insa acum analistii si jurnalistii isi exprima ingrijorarea ca una dintre componentele de baza ale democratiei - presa libera - este amenintata, scrieWashington Post.

Administratia presedintelui Park Geun-hye, a lansat o campanie violenta impotriva presei care publica materiale considerate “nefavorabile”, declansand un val de procese de calomnie, cel mai rasunator fiind procesul public impotriva unui jurnalist japonez de orientare conservatoare.

“Park Geun-hye preia o pagina din scenariul tatalui sau, fost dictator”, a declarat Peter Beck, un expert coreean din cadrul New Paradigm Institute din Seoul.

Defaimarea este definita ca fiind intentia de a aduce injurii reputatiei unei persoane, insa se face o exceptie cand materialele sunt de interes public. Aceasta nebuloasa, a protejat pana acum presa.

Recent, consilierii lui Park au actionat in judecata ziarul de stanga Hankyoreh, in legatura cu un material continand o fotografie care infatisa o fata la scena dezastrului de pe feribotul scufundat in aprilie, despre care acestia sustin ca ar fi fost prelucrata. Un alt material sustinea ca guvernul a ignorant rapoartele care aratau ca vasul este nesigur.

Este de asemenea dat in judecata, cotidianul Chosun Ilbo, cel mai mare ziar din Coreea de Sud, si jurnalul Sisa, in legatura cu articolele care sustineau ca apropiatii presedintelui au fost implicati in numirea directorilor de la Korea Telekom si KB Financial Group.

Acum ziarul Segye Ilbo este actionat in justitie pentru ca a dat publicitatii documente clasificare si l-a acuzat pe Chung Yoon-hoi, seful staff-ului presedintelui Park, ca in timp ce se afla in Parlament, acesta a incercat sa-si foloseasca influenta in anumite probleme.

Un purtator de cuvant al presedintelui a declarat ca aceste actiuni ale presei au adus atingeri interesului public (prin publicarea documentelor secrete) si au produs prejudicii reputatiei oficialilor.

Insa cazul care face cea mai mare valva in afara Coreei de Sud il implica pe Tatsuya Kato, care a fost seful biroului din Seul al publicatiei japoneze, Sankei Shimbun. Acesta a fost schimbat din functie din cauza unui material pe care l-a scris in luna august. Acea stire, avea la baza un articol din Chosun Ilbo, care se intreba unde se afla presedintele Park la momentul scufundarii feribotului, in aprilie. Acest dezastru s-a soldat atunci cu 304 decese, majoritatea victimelor fiind adoelescenti. Kato a sustinut ca Park era plecat in interes personal si nu a putut fi gasit.

Biroul presedintelui a dezmintit aceste zvonuri pe care le-a apreciat ca defaimatoare. Alte trei grupuri de sustinatori ai presedintelui - inclusiv “The people who love Dokdo”, care se refera la o insula aflata in centrul unei dispute teritoriale intre Japonia si Coreea - au facut plangere impotriva jurnalistului nipon.

Cazul are importante implicatii politice, nu numai datorita pozitiei editoriale a ziarului Sankei. Unul dintre cele mai conservatoare ziare japoneze, Sankei, sustine ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cele mai multe dintre sclavele sexuale din Coreea folosite de japonezi, erau prostituate.

Kato nu are permisiunea sa paraseasca Coreea de Sud, interdictia datand din luna august. Procesul va incepe luni. Avocatul jurnalistului nipon a declarat ca procesul ar putea dura opt luni. Kato risca sapte ani de inchisoare sau o amenda de 45.000 de dolari.

Moon Jae-in, unul dintre opozantii presedintelui sud-coreean, care a pierdut alegerile din 2012, a acuzat-o pe Park ca foloseste tactici de intimidare si de reducere la tacere a criticilor sai.

“Actuala adminstratie sud-coreean trimite un mesaj presei si anume sa nu publice materiale impotriva guvernului” a declarat Lee Cheol-hee, un analist politic la Doomoon Political Strategy Research Institute. Acesta a mai precizat ca ”Democratia da un pas inapoi sub aceasta administratie”.

Se pare insa ca reprezentantii media nu s-au speriat. Intr-un editorial, aparut saptamana trecuta, Hankyoreh scria : “Ce presedinte nerusinat! Se infurie pe ziare in loc sa-si asume vina pentru ca a parasit tara in starea dificiala in care se afla ”.