Printul Albert al II-lea de Monaco si sotia sa Charlene au anuntat miercuri nasterea unor gemeni, principesa Gabriella si printul mostenitor Jacques, intr-un comunicat oficial al Palatului Princiar, relateaza AFP.

Gabriella Therese Marie, nascuta la 17.04 (18.04, ora Romaniei), si Jacques Honore Rainier, nascut doua minute mai tarziu, "fac bine", la fel ca mama lor, printesa Charlene. Desi s-a nascut dupa sora sa, Jacques, in calitate de baiat, are prioritate in ordinul succesiunii la tron.

Bebelusii, nascuti la maternitatea centrului spitalicesc Princesse Grace, iau titlurile unor vechi domenii ale familiei Grimaldi, astfel Jacques este marchiz de Baux (in Provence) si Gabriella contesa de Carlades (in Auvergne).

Nasterea gemenilor a fost anuntata cu 42 de salve de tun (cate 21 pentru fiecare bebelus), a constatat AFP.

Cuplul princiar a anuntat ca va face o exceptie de la obiceiul de a trage 101 salve de tun pentru nasterea unui baiat si 21 pentru cea a unei fete.

Dupa cele 42 de salve de tun trase dintr-o veche fortareata cu vedere la mare, clopotele bisericilor bat timp de 15 minute, urmate de sirenele vapoarelor orasului-stat de la Marea Mediterana.

Traditia mai cere ca o proclamatie semnata de suveranul Albert al II-lea de Monaco sa fie afisata la intrarea in palat.

Monegascii sunt invitatati sa arboreze drapelul Principatului pana in ziua in care cuplul princiar isi va prezenta copiii de la balconul palatului.

Albert de Monaco a dat asigurari, inainte de nasterea gemenilor, ca nu cunoaste sexul nou-nascutilor. "Stiti si voi ca nu se intampla adesea in viata sa ai surprize atat de frumoase. Din acest motiv prefer sa nu cunosc sexul bebelusilor inainte de nastere", a declarat el.

Suveranul monegasc, in varsta de 56 de ani, s-a casatorit, in iulie 2011, cu o fosta campioana la natatie sud-africana Charlene Wittstock, in varsta de 36 de ani.

El are deja doi copii, o fata si un baiat, nascuti in afara casatoriei si pe care i-a recunoscut oficial dupa urcarea pe tron.

Jazmin Grace, in varsta de 22 de ani, a carei mama este o fosta ospatarita americana, si Alexandre, in varsta de 11 ani, nascut in urma unei relatii cu o fosta insotitoare de zbor din Franta de origine togoleza, nu vor putea insa sa-i succeada la tron.