Tehnicile de interogatoriu ale CIA folosite asupra detinutilor dupa 11 Septembrie "nu au fost eficiente" si au fost mai brutale decat agentia de spionaj a recunoscut pana in prezent, se arata in raportul Senatului american, publicat marti si citat de AFP. AFP scrie ca printre aceste tari se numara cel mai probabil Thaïlanda, Afganistan, Romania, Polonia si Lituania, fara insa ca in raportul Senatului sa fie mentionata explicit Romania. La randul sau, Washington Post scrie ca Romania se numara printre tarile unde CIA a avut centre secrete de detentie.

Comisia de informatii a Senatului a dat publicitatii o versiune redactata a minutiosului raport al anchetei parlamentare, denuntand detentia secreta a sute de oameni suspectati de legaturi cu al-Qaeda, un program antiterorist autorizat in secret sub presedintia lui George W. Bush.

"In niciun moment tehnicile de interogatorii dure ale CIA nu au permis obtinerea de informatii legate de amenintari iminente, precum informatii despre ipotetice 'bombe cu ceas" despre care multi spunea ca justifica aceste tehnici", a declarat, intr-un rezumat, presedintele comisiei, democrata Dianne Feinstein.

Raportul acuza CIA ca a mintit nu doar opinia publica ci si Congresul si Casa Alba in ceea ce priveste eficienta programului, in special atunci cand a afirmat ca aceste tehnici au permis "salvarea de vieti".

In ceea ce priveste tehnicile utilizate, acestea "erau mai brutale si mai rele decat CIA le-a descris alesilor", concluzioneaza raportul.

Republicanii au denuntat imediat un raport partizan, "o rescriere a evenimentelor istorice", potrivit unui comunicat semnat de Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, si de vicepresedintele republican al comisiei pentru Informatii, Saxby Chambliss.

Raportul descrie cum detinutii erau aruncati de pereti, dezbracati, pusi in bai pline de ghiata, privati de somn timp de o saptamana, loviti. Detinutul Abu Zubeida a fost supus unor simualari de inec repetate, pana era lasat inconstient. Cel putin cinci detinuti au fost supusi la "rehidratari rectale" fortate iar intr-un caz hrana a fost administrata pe cale rectala.

Khaled Sheikh Mohammed, creierul prezumtiv al atentatelor din 11 Septembrie, a ingerat si inspirat atat de multa apa in timpul sedintelor de "waterboarding" incata a sfarsit "practic inecat".

In total, 119 detinuti au fost capturati si arestati in cadrul acestui program secret al CIA, in inchisori secrete din tari neidentificate. AFP scrie ca printre aceste tari se numara cel mai probabil Thaïlanda, Afganistan, Romania, Polonia si Lituania.

Simularea inecului nu a mai fost folosita dupa 2003, iar restul tehnicilor brutale a luat sfarsit in decembrie 2007. Barack Obama a desfiintat oficial programul la ajungerea la putere, in 2009.

Seful CIA, John Brennan, admite erori, dar sustine ca interogatoriile au salvat vieti

Seful CIA, John Brennan, a admis ca agentia de informatii a comis erori utilizand tortura ca metoda de interogatorii dar a insistat asupra faptului ca acest lucru a impiedicat alte atentate, dupa 11 Septembrie.

Potrivit lui Brennan, chiar daca au fost comise erori, o ancehta interna efectuata de CIA a aratat ca interogatoriile dure impotriva suspectilor de terorism au "permis recuperarea de informatii care au permis impiedicarea de atentate, capturarea teroristilor si salvarea de vieti".

"Asa cum noteaza raspunsul CIA la acest raport, admitem ca programul de detentie si interogatoriile au avut greseli si ca agentia a comis erori", a afirmat Brennan, citat intr-un comunicat.

"Principalele probleme au intervenit la inceput si proveneau din faptul ca agentia nu era pregatita si nu avea competentele necesare pentru a conduce un program mondial fara precedent de detentie si interogatorii ale suspectilor al-Qaeda si organizatii teroriste afiliate", a sustinut seful CIA.