Premierul maghiar Viktor Orban a amenintat-o pe sefa fiscului ungar (NAV) Ildiko Vida cu demiterea in cazul in care nu il da in judecata pe purtatorul de cuvant american Andre Goodfriend care a acuzat-o de coruptie, scrie Budapestbeacon.com. Strategia liderului de la Budapesta fata de acuzatiile ambasadei americane este una menita sa salveze aparentele. Astfel, daca Ildiko Vida paraseste Guvernul maghiar nu va fi pentru ca autoritatile de la Budapesta dau crezare partii americane, ci pentru ca oficialul ungar refuza sa se apere ducand subiectul in justitie.

Ildiko Vida a confirmat saptamana trecuta ca numele ei se afla pe lista americana cu numele a sase oficiali de rang inalt facuta publica de catre insarcinatul cu afaceri Andre Goodfriend. El a declarat ca Statele Unite dispun de "informatii credibile" cu privire la acuzatii de coruptie.

Dupa ce vineri, in cadrul interviului sau radio saptamanal, Orban a sugerat ca Vida ar trebui sa il dea in judecata pe Goodfriend pentru defaimare, premierul maghiar a anuntat luni ca "daca nu il da in judecata imediat pe reprezentantul american, o voi da afara!".

Totodata, Orban l-a criticat pe Goodfriend pentru faptul ca a acuzat de coruptie un oficial guvernamental maghiar, "ascunzandu-se sub protextia imunitatii diplomatice". Orban i-a cerut lui Goodfriend sa "fie barbat si sa isi asume responsabilitatea pentru acuzatiile sale", fiind de acord sa permita sa fie dat in judecata pentru defaimare prezentandu-se in fata unui tribunal ungar, cu alte cuvinte sa renunte la imunitatea diplomatica.

"In Ungaria, daca se dovedeste ca cineva este implicat in fapt de coruptie, nu inlocuim acea persoana, o trimitem la inchisore", a mai afirmat premierul maghiar, neglijand sa precizeze faptul ca o soarta asemanatoare ii asteapta si pe cei care se fac vinovati de defaimarea unor oficiali publici.

Ministrul Economiei Mihaly Varga a declarat pentru postul public de radio luni dimineata, dupa mitingul prin care mii de persoane au cerut demiterea acesteia pentru ca figureaza pe o lista de sanctiuni impusa de Washington, ca sefa fiscului ungar (NAV) Ildiko Vida va ramane in post, relata in urma cu o zi Mediafax, citand agentia ungara MTI.

Vida a fost acuzata de catre Statele Unite fara nicio proba, a declarat Varga, care a adaugat ca demiterea ei ar fi "cea mai rea optiune". Ministrul a insistat ca interdictia de calatorie impusa de catre Washington este de fapt o acoperire pentru "anumite motive politice" si a reiterat solicitarea Budapestei ca autoritatile americane sa prezinte motivele sanctiunilor.

In cazul in care autoritatile americane vor prezenta probe pentru cazul de coruptie in care Vida ar fi implicata in Ungaria, Guvernul condus de Viktor Orban va demara o investigatie fara intarziere, a spus ministrul.

Mii de persoane au manifestat duminica in fata sediului fiscului ungar, la Budapesta, cerand demiterea conducerii NAV, inclusiv a lui Vida.