Agentia Europeana pentru Securitate Aeriana (AESA) a anuntat luni ca a deschis o ancheta asupra unei serii de incidente care au avut loc in ultimele luni si care ar fi putut conduce la coliziuni in zbor intre avioane de linie europene si avioane militare, potrivit Mediafax.

"Aceste incidente s-au produs deasupra marii si la frontiera Uniunii Europene. Asa cum au raportat diverse state membre UE, transponderul avionului militar (sistemul care permite difuzarea unui cod ce semnaleaza ca este un avion civil sau militar) era inactiv si nu era posibil sa se stabileasca un contact radio", afirma AESA intr-un comunicat.

Agentia, care precizeaza ca a deschis aceasta ancheta la solicitarea Comisiei Europene (CE)), subliniaza ca aceste incidente ar fi putut sa reprezinte riscuri pentru transportul de pasageri.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant nu era in masura, luni, sa precizeze numarul de incidente inregistrate si nici companiile aeriene implicate.

AESA adauga ca va prezenta recomandari, pe care le va trimite la Bruxelles in martie.

"Este o problema foarte grava. Consultam si interogam toate partile civile si militare competente, cu scopul de a culege informatiile necesare", a comentat Patrick Ky, directorul AESA, citat in comunizat.