Deputatii israelieni au votat, luni, in favoarea dizolvarii Parlamentului, deschizand astfel calea organizarii de alegeri legislative anticipate la 17 martie, relateaza AFP.

Patruzeci si trei de deputati au votat in favoarea dizolvarii Parlamentului si niciunul impotriva. Knessetul numara 120 de parlamentari, potrivit Mediafax.

Dizolvarea Parlamentului israelian a fost provocata de premierul Benjamin Netanyahu, care a concediat saptamana trecuta doi ministri centristi, Yair Lapid (Finante) si Tzipi Livni (Justitie), acuzati de urzirea unui "puci" impotriva sa. Cu trei ani inainte de incheierea legislaturii, el a cerut organizarea de alegeri anticipate pe motiv ca nu "mai poate conduce tara".

Pentru a forma o noua majoritate, premierul a anuntat ca isi doreste sa refaca alianta cu partidele ultraortodoxe, aflate in prezent in opozitie.

De asemenea, el intentioneaza sa mentina acordul cu partidele de dreapta Israel Beiteinu, al ministrului de Externe Avigdor Lieberman, si Caminul Evreiesc, al ministrului Economiei Naftali Bennett, favorabile procesului de colonizare in teritoriile palestiniene.

La randul lor, liderii celor doua formatiuni de opozitie - Partidul Muncii si partidul de centru-stanga HaTnuah - au sugerat ca ar putea forma un bloc de centru-stanga pentru a se opune lui Netanyahu si a repune negocierile cu palestinienii in centrul prioritatilor.

Potrivit unui sondaj publicat la sfarsitul saptamanii de cotidianul economic Globes, o lista comuna alcatuita din Partidul Muncii si HaTnuah va depasi Likud cu 24 de mandate, fata de 23 pentru partidul de dreapta al lui Netanyahu.