Guvernul canadian si-a reafirmat duminica hotararea de a lupta impotriva "flagelului terorist" in Irak, la cateva ore dupa ce un islamist canadian a facut apel la comiterea unor atacuri izolate pe teritoriul canadian si le-a cerut musulmanilor sa se alature jihadului. "Terorismul constituie o amenintare reala si serioasa pentru canadieni si trebuie sa ramanem vigilenti", a declarat Steven Blaney, ministrul pentru Securitate Publica, potrivit Mediafax.

Aceasta amenintare justifica participarea fortelor armate canadiene la "coalitia care desfasoara in prezent atacuri aeriene" impotriva organizatiei Stat Islamic (SI), a adaugat el intr-un comunicat.

Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE a postat duminica o inregistrare video in care un cetatean canadian a cerut desfasurarea unor operatiuni ca represalii la atacurile aeriene ale Guvernului canadian.

Televiziunea publica din Canada, CBC, a declarat duminica seara ca John Maguire, care isi spune "Abu Anwar al-Canadi", s-a alaturat combatantilor SI in Siria in ianuarie 2013.

El face parte dintre cele 145 de persoane care se aflau pe lista canadienilor plecati sa se alature jihadistilor in Orientul Mijlociu care au incercat sa plece inainte de a li se confisca pasaportul de catre autoritatile canadiene.

Martin Couture-Rouleau, care la 20 octombrie a lovit cu masina un militar canadian intr-o parcare a unui supermarket din Saint-Jean sur Richelieu din Quebec, a incercat ca plece in Orientul Mijlociu. El se afla, de asemenea, pe aceasta lista si i s-a retras pasaportul in iulie.

Pe inregistrarea video, John Maguire le cere musulmanilor canadieni sa vina sa se alature jihadului sau sa desfasoare actiuni izolate in Canada si sa "urmeze exemplul fratelui Ahmad Couture".

Convertit la islam in urma cu un an, Martin Couture-Rouleau isi spune "Ahmad" si profereaza teorii jihadiste, atat fata de anturajul sau, cat si pe Internet. Dupa gestul comis, el a sunat la politie pentru a-si revendica actul inainte de a fi doborat de fortele de securitate dupa o cursa de urmarire.

Ministrul Sanatatii Publice a declarat ca riscul terorist este, de asemenea, motivul pentru care Guvernul lucreaza "cu hotarare la ameliorarea instrumentelor de care dispun fortele de politie si serviciile de informatii pentru o mai buna protejare a cetatenilor" canadieni.