Majoritatea germanilor ar vrea ca Angela Merkel sa candideze pentru un al patrulea mandat de cancelar, iar trei din patru cetateni germani cred ca va ramane in functie dupa anul 2017, cand se incheie actualul mandat, se arata intr-un sondaj, potrivit Reuters.

Angela MerkelFoto: AGERPRES

Anul trecut, mai multi comentatori din Germania speculau ca Merkel, in varsta de 60 de ani, s-ar putea retrage din functie la mijlocul celui de-al treilea mandat pentru a ii oferi timp unui eventual succesor sa isi consolideze pozitia inainte de votul federal.

Insa Merkel se bucura, dupa un an din al treilea mandat, de o popularitate la care alti lideri nu pot decat sa viseze, in timp ce cea care i-ar urma ca lider al conservatorilor Crestin Democrati (CDU), Ursula von der Leyen, nu a avut un inceput prea grozav ca ministru al Apararii.

Astfel, sondajul Emnid pentru editia de duminica a ziarului Bild arata ca 56% din germani ar vrea ca Merkel sa mai candideze o data, in timp ce 37% prefera ca aceasta sa se retraga. De asemenea, 74% cred ca Merkel isi doreste un al patrulea mandat.

Un alt sondaj arata ca doar 39% dintre germani o sustin pe von der Leyen, criticata dupa ce a facut promisiuni ambitioase privind sprijinul acordat de Germania regiunilor in criza, intr-o perioada cand dotarile armatei germane sunt intr-o stare foarte proasta.