Luni, 8 decembrie, Curtea Constitutionala va examina sesizarea privind interpretarea art. 11 din Constitutie, privind neutralitatea Republicii Moldova si prezenta trupelor straine pe teritoriul tarii. Sesizarea a fost depusa de catre deputatii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega si Corina Fusu, transmite Unimedia.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

Potrivit autorilor sesizarii, Republica Moldova trebuie sa renunte la statutul de neutralitate si sa adere la NATO, in caz contrar, risca sa-si piarda independenta si suveranitatea. In context, liberalii amintesc de agresiunea militara din Georgia (2008) si din Ucraina (2014).

Autorii solicita in mod expres interpretarea urmatoarelor subiecte relationate de art. 11:

- sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constitutie, avand in vedere ca deja la momentul adoptarii si intrarii in vigoare a Constitutiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?

- avand in vedere ratiunile de existenta a statului Republica Moldova, este admisa derogarea de la principiul neutralitatii permanente consfintite in art. 11 din Constitutie in cazul in care perpetuarea neutralitatii ar putea duce la dezmembrarea sau chiar disparitia statului?

- dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat international contravine prevederilor art. 11 din Constitutie?