Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri ca independenta tarii sale este atacata dupa afirmatiile senatorului american John McCain care critica legaturile dintre Budapesta si Moscova, calificandu-l pe liderul conservator ungar drept "dictator neo-fascist", scrie AFP.

"Independenta Ungariei este atacata", a declarat Orban, la postul public de radio, denuntand "provocari exterme", fara a face insa o referire explicita la McCain.

Fostul candidat republican la Casa Alba a calificat marti Ungaria drept o "tara pe punctul de a-si abandona suveranitatea unui dictator neo-fascist care face echipa cu Vladimir Putin", in cadrul audierilor de la Senat ale viitoarei ambasadoare americane la Budapesta.

Orban, care a recurs la un delicat exercitiu de echilibristica intre Uniunea Europeana si Rusia, fata de care nu isi ascunde admiratia, a aparat vineri eforturile in vederea "independentei energetice, financiare si comerciale" a tarii sale.

"Nu trebuie sa ne lasam distrasi de provocari extreme", a spus Viktor Orban, care a castigat confortabil un al doilea mandat, in aprilie.

Relatiile dintre Washington si Budapesta s-au deteriorat in ultimele luni, Statele Unite, ca si o parte a comunitatii internationale, denuntand o centralizare a puterii si controlul asupra justitiei, presei si sociatatii civile de la ajungerea lui Orban la putere, in 2010.