Congresmenul american Michael Turner (R-OH), presedinte al Adunarii Parlamentare a Aliantei Nord Atlantice (NATO) si co-presedinte al grupului de prietenie pentru Romania din Congresul SUA, a citit pe data 3 decembrie 2014 o declaratie in fata Congresului SUA in care felicita Romania cu ocazia Zilei Nationale si marcarii a 25 de ani de la caderea regimului comunist, informeaza site-ul coalitiaromanilor.org. Potrivit sursei citate, in aceeasi declaratie Congresmanul Turner a afirmat ca Rusia incearca sa destabilizeze Europa de Est pentru a-si recastiga influenta asupra teritoriile pierdute dupa colapsul Uniunii Sovietice, si a dat ca exemplu Ucraina.

Michael TurnerFoto: coalitiaromanilor.org

In acest context, Congresmanul Turner a scos in evidenta beneficiul mutual al Parteneriatului Strategic pentru Romania si Statele Unite in ceea ce priveste securitatea regionala si globala. "Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite a promovat interesele ambelor tari in avansarea securitatii regionale si transatlantice, si trebuie sa contribuie la amplificarea schimburilor economice si culturale, al comertului si investitiilor, si al contactelor inter-umane", a spus Congresmanul republican Turner.

Declaratia evidentiaza contributia substantiala a Romaniei, in calitatea sa de membru NATO si aliat solid al Statelor Unite, la eforturile de consolidare a securitatii si stabilitatii regionale si euro-atlantice. Declaratia evoca, in acest sens, importanta cooperarii romano-americane la baza aeriana Mihail Kogalniceanu si participarea Romaniei, in calitate de partener strategic cheie, la proiectul SUA de aparare impotriva rachetelor balistice.

"Interceptorul de rachete balistice de la baza aeriana Deveselu, aproape de granita cu Bulgaria, va asigura protectie antiracheta aliatilor nostri din Europa si Orientul Mijlociu", a spus Congresmanul Turner.

Declaratie Michael Turner

Declaratie Michael Turner

Foto: Hotnews

"Romania s-a dovedit a fi un aliat puternic al SUA si NATO, care a colaborat in mod foarte apropiat in contracararea provocarilor globale, inclusiv in ceea ce priveste eforturile comune de intarire a capacitatii de aparare regionala, de oprire a proliferarii nucleare, de crestere a securitatii energetice", se arata in textul declaratiei.

Congresmanul Turner a vorbit si despre evenimentele tragice "in curs de desfasurare in Ucraina care perturba intreaga regiune si testeaza alianta transatlantica".

"Dupa cum stiti, Rusia cauta din nou sa destabilizeze o parte Europei de Est si sa-si restabileasca influenta asupra teritoriilor pierdute dupa colapsul Uniunii Sovietice. De aceea este extrem de important pentru Statele Unite, Romania si alti aliati europeni sa continue sa lucreze impreuna pentru a consolida alianta transatlantica si sustine securitatea regionala", a spus Congresmanul american.

Michael Turner si-a incheiat declaratia chemandu-si colegii din Congres sa i se alature in celebrarea zilei Marii Uniri a Romaniei si "aniversarii a 25 de ani de la caderea regimului comunist".

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat "cu satisfactie" declaratie Congresmanului american, se arata intr-un comunicat oficial MAE.

"Declaratia emisa de Congresmanul Turner face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei si a marca 25 de ani de la caderea regimului comunist", se afirma in acelasi comunicat MAE.

"Dorim sa felicitam staff-ul Ambasadei Romaniei la Washington pentru aceasta reusita care inseamna mult pentru Romania", a spus pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite.

"Faptul ca declaratia Congresmanului Turner incepe si se incheie cu referirea la caderea comunismului din Romania, dar mentioneaza explicit ca Rusia destabilizeaza Europa de Est in incearea de a recastiga teritoriile pierdute odata cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, arata clar pericolul care paste Romania", a adaugat pr. Terhes

"Parteneriatului Strategic cu Statele Unite este un pilon de baza pentru securitatea Romaniei si trebuie intarit pe toate caile. Daca bravii militari romani au ajutat dezvoltarea aspectului militar al acestui Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA, cred ca este rolul nostru, al comunitatii romanesti din Statele Unite, sa ajutam la dezvoltarea celorlalte aspecte ale Parteneriatului, care includ cresterea schimburilor economice si culturale, sau promovarea democratiei si a statului de drept", a comentat pr. Terhes.

"Romanian Community Coalition va continua sa promoveze interesele Romaniei in fata oficialilor americani si, in acelasi timp, sa lupte pentru combaterea coruptiei in Romania. Ii invitam pe toti cei doritori sa ni se alature in acest demers", a concluzionat pr. Terhes.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite care are, printre alte, ca scop intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite si combaterea coruptiei din Romania.