Presedintele rus Vladimir Putin a propus joi o "amnistie totala" pentru persoanele care isi repatriaza capitalurile in Rusia, in incercarea de a compensa fuga masiva de capitaluri de care sufera aceasta tara de la inceputul crizei ucrainene, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Agerpres / Tanjug

"Propun o amnistie totala pentru capitalurile care revin in Rusia", a anuntat seful de stat, intr-un discurs sustinut la Kremlin in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

"O sa o facem acum, dar o singura data. Cei care doresc trebuie sa profite", a avertizat el.

Persoanele care isi repatriaza capitalurile in Rusia "vor obtine garantii juridice solide ca nu vor fi aduse in fata diverselor instante, inclusiv cele care aplica legea, ca nu vor fi intrebate de unde vin si cum au fost obtinute capitalurile, ca nu vor face obiectul unor urmariri penale sau administrative".

"Intelegem toti ca putem castiga bani in multe feluri. Sunt convins ca e necesar sa intoarcem definitiv pagina offshore a istoriei noastre".

Potrivit presedintelui, pentru capitalurile rusesti "cea mai buna garantie este legislatia nationala, chiar si cu toate problemele sale".

Aceasta propunere intervine la doua zile dupa ce ministerul rus al Economiei a cifrat la 125 de miliarde de dolari, doar pentru 2014, fuga masiva de capitaluri de la inceputul crizei ucrainene.

Afectata din plin de sanctiunile internationale si de caderea cursului petrolului, ministerul Economiei a anuntat marti ca Rusia va intra in recesiune la inceputul lui 2015.

Criza ucraineana, un "pretext" pentru a frana dezvoltarea Rusiei

Pe de alta parte, Vladimir Putin a afirmat ca situatia din Ucraina nu a fost decat un pretext pentru a impune sanctiuni Rusiei, acuzand occidentalii ca de mult timp doreau sa franzeze dezvoltarea Rusiei.

"Sanctiunile nu au fost decat o reactie nervoasa a Statelor Unite sau ale aliatilor lor", a sustinut Putin.

"Chiar si fara asta (Ucraina, Crimeea), ar fi inventat altceva pentru a frana oportunitatile de crestere ale Rusiei", a apreciat acesta, adaugand ca "aceasta maniera de actiune nu dateaza de ieri".

Facand bilantul unui an marcat de criza ucraineana, presedintele rus a apreciat ca "Rusia a arata ca isi poate apara compatriotii", o aluzie la locuitorii din Crimeea anexata in martie de Rusia, dar si la estul Ucrainei, teatrul luptelor dintre armata ucraineana si separatistii pro-rusi sustinuti de Moscova.

Insa Rusia "nu vizeaza in niciun caz ruperea relatiilor cu Europa, cu America", a afirmat seful statului.

"Dar in acelasi timp vom restabili si vom extinde legaturile noastre traditionale cu continentul sud-american, vom continua sa cooperam cu Africa, cu tarile Orientului apropiat", a precizat acesta.

Vladimir Putin a criticat din nou SUA, afirmand ca "incearca sa influenteze, in culise sau direct, relatiile cu vecinii nostri.

"Uneori, nu stiu cu cine e mai bine sa discuti, cu guvernele sau direct cu protectorii sau sponsorii lor americani", a ironizat acesta.