Organizatia Statul Islamic"este pe cale sa fie oprita" in Irak si Siria, a declarat miercuri coalitia condusa de Statele Unite, care a salutat loviturile iraniene "pozitive" impotriva jihadistilor in aceasta lupta, care ar putea dura "ani de zile".

Datorita a "mii" de lovituri efectuate incepand cu luna august, "dinamica gruparii a fost oprita", a declarat secretarul de stat al SUA, John Kerry.

"Ei au fost nevoiti sa isi schimbe tactica, un lucru neobisnuit pentru actiunile lor", a adaugat Kerry, dupa ce s-a intalnit cu omologii sai din 60 de tari participante la coalitia impotriva acestui grup ultraviolent in Irak si Siria.

In declaratia lor finala, participantii au spus ca atacurile aeriene au inceput "sa dea rezultate", recunoscand in acelasi timp ca trebuie facut mai mult pentru a lasa grupul islamist fara resurse, inclusiv petroliere.

" Nu am vazut nicio schimbare", a spus in schimb presedintele sirian Bashar al-Assad. "Nu putem opri terorismul prin lovituri aeriene. Fortele terestre care cunosc geografia si actioneaza in acelasi timp sunt esentiale", a declarat Assad intr-un interviu acordat saptamanalului francez Paris Match.

Aceasta intalnire a coalitiei a fost prima de asemea nivel de la inceputul loviturilor SUA in Irak la 8 august.

Unsprezece tari arabe si Turcia, toti dusmanii declarati ai lui Assad, au participat, precum si prim-ministrul irakian Haider al-Abadi.